Po teplých dňoch prichádza zima. Ovplyvniť môže našu fyzickú kondíciu aj psychický stav


Foto: Po teplých dňoch prichádza zima. Ovplyvniť môže našu fyzickú kondíciu aj psychický stav Foto: canva.com

Už dnes nás postihla zmena počasia, ktorú odštartuje studený front s búrkami a lejakom. Teplé slnečné dni vystriedajú nízke teploty plné dažďov. Závan letných dní už tento mesiac pravdepodobne nezažijeme. Informuje o tom portál imeteo.sk.

Dnešné teploty na niektorých miestach ešte dosiahnu letnú hranicu 25 stupňov, no už v utorok to bude vyzerať úplne inak a čaká nás teplotný šok. Počasie dnes začne ovplyvňovať výrazný studený front, ktorý sa tiahne naprieč celou Európou. Pred ním vrcholí príliv veľmi teplého vzduchu od juhu. Tento teplý vzduch dnes na naše územie prinesie ešte stále teplé počasie,“ priblížili z imeteo.sk.

Prudké ochladenie aj sneženie

Zmenu počasia odštartujú búrky, ktoré sa vyskytnú na niekoľkých miestach. Prvé sa objavia už v pondelok krátko popoludní na západe a postupne sa rozšíria nad celé naše územie. Pri búrkach by sme však mali byť obozretní, pretože sa môžu vyskytnúť lokálne silnejšie búrky, ktoré budú sprevádzať silnejší vietor a ojedinele aj krúpy.

V utorok sa zobudíme do chladného rána. Opäť nás čakajú početné prehánky a teploty klesnú prudko nadol. Ochladiť by sa malo v priemere o 15 stupňov. Denné teploty sa tak budú pohybovať okolo 10 stupňov. 


„Veľmi chladné počasie pritom ešte len začne. V nasledujúcich dňoch sa očakáva návrat mrazov a dokonca príchod sneženia. Podľa vyhliadky počasia by chladné počasie malo prevládať minimálne do konca mesiaca,“ dodáva imeteo.sk. Je preto vysoká pravdepodobnosť, že s letnými teplotami sa tento mesiac musíme rozlúčiť.

Pozor na zdravie

Prudké zmeny počasia, ochladenie o viac ako 10 – 15 stupňov, výrazne ovplyvňuje naše zdravie, i keď tomu možno neprikladáme dôležitosť. Je pravdou, že starší ľudia sú na tieto zmeny citlivejší, ale negatívami z nich trpia rovnako aj mladí. 

Náhle zmeny počasia a barometrického tlaku výrazne ovplyvňujú našu fyzickú kondíciu, ale aj psychický stav. Môžete cítiť závrat, bolesti hlavy, apatiu, i žalúdočnú nevoľnosť. Najčastejšie sa prejavujú únavou, stresom, stratou chuti do jedla, kožnými vyrážkami, ale aj problémami dýchacích ciest a cievneho systému. Zmeny počasia môžu veľmi intenzívne ovplyvniť aj psychický stav. Záleží, do akej miery ste na ne citliví. Negatívnym náladám, hnevu, zlosti, nevrlosti prepadneme najčastejšie počas chladnejších a zamračených dní.

V tomto období je preto najdôležitejšie posilňovať imunitný systém. Zvýšte príjem vitamínu C, doprajte si zázvorový čaj, cesnak, cibuľu a ostatné prírodné povzbudzovače zdravia. Nezabúdajte na primerané oblečenie. I keď ste včera mohli ešte v pohode chodiť v krátkych rukávoch, najbližšie dni radšej vytiahnite svetre, bundy a čiapky. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu