Nové prístroje na žilinskej neonatológii monitorujú dych bábätiek. Môžu im zachrániť život


Foto: Nové prístroje na žilinskej neonatológii monitorujú dych bábätiek. Môžu im zachrániť život Foto: FNsP

Oddelenie neonatológie žilinskej nemocnice si prevzalo nové zariadenia. Deväť moderných monitorov dychu Babysense 1 stráži každú novorodeneckú postieľku. Prístroje zohrávajú mimoriadne dôležitú úlohu pri prevencii vzniku syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS), ktorý sa môže objaviť v priebehu prvého roku života dieťaťa, najčastejšie medzi 2. a 4. mesiacom.

Preto sú neoddeliteľnou súčasťou postieľok na jednotke intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti, expektačných lôžkach a na všetkých izbách, kde sú hospitalizovaní novorodenci spolu s mamičkami. 

„Monitory dychu sú šikovné prístroje, ktoré sledujú dychové pohyby dieťaťa, a dokážu reálne rozpoznať, ak sa dych zastaví na viac ako 20 sekúnd, alebo sa frekvencia nádychov zníži pod desať za minútu. Následne sa spustí zvuková a svetelná signalizácia, ktoré informujú personál a rodičov o zmene stavu, a tak je možné včas zasiahnuť a ochrániť život dieťaťa,“ vysvetlila primárka oddelenia neonatológie FNsP Žilina Zuzana Pažická. 



Nemocnica ich získala od Nadácie Križovatka. Vďaka nim umožňuje aj rodičom za primeranú sumu vypožičanie monitoru dychu aj domov. Záujem mamičky nahlásia priamo na oddelení a pri odchode si monitor vezmú so sebou. Výpožička je najčastejšie na dobu pol roka, v prípade záujmu či potreby je možné dobu predĺžiť. Každý monitor je pravidelne kontrolovaný a kalibrovaný, aby bol čo najpresnejší a najspoľahlivejší. 

Žilinská pôrodnica v počte výpožičiek monitorov dychu spomedzi slovenských pôrodníc vedie. Od roku 2008 zrealizovala viac ako 5-tisíc výpožičiek do domácností.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu