Ľudí s potravinovou alergiou stále pribúda. Aké sú jej najčastejšie príznaky?


Spravodajstvo

Foto: Ľudí s potravinovou alergiou stále pribúda. Aké sú jej najčastejšie príznaky?
Zobraziť detail

Ľudí alergických na nejakú potravinu neustále pribúda. Medzi tie najčastejšie potravinové alergény, ktoré spôsobujú až 90 % potravinových alergií, patria pšenica, mlieko, orechy, sója, vajcia, ryby a morské plody. Informuje o tom Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie na sociálnej sieti.

„Potravinovú intoleranciu spôsobuje nedostatočná funkcia či tvorba určitého konkrétneho enzýmu a prejavuje sa chronickou únavou, zápchou, hnačkou, opuchmi, zápalmi čriev, plynatosťou, nadúvaním či zvracaním. Ide teda o reakcie bez imunologickej podstaty. O pacientov s potravinovou intoleranciou sa stará dominantne gastroenterológ,“ dodávajú v príspevku.

Reakcia nášho imunitného systému na potravinovú alergiu je okamžitá a silná. „Príznakmi sú zvracanie, hnačka, nevoľnosť, opuch hrdla, očí, jazyka či svrbenie a žihľavka. Pokiaľ u seba spozorujete, že sa po konzumácii nejakej potraviny necítite dobre a prejavuje sa u vás niektorý z vyššie popísaných príznakov, vyhľadajte lekársku pomoc,“ dodávajú na záver.



Najnovšie zo Slovenska