Nedeľa 25. septembra bude v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke patriť tradičnej Kapustovej nedeli. Oslavu sezóny kyslej kapusty, ktorá patrí k základným surovinám v slovenskej kuchyni, pripravilo Kysucké múzeum, ktoré je organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
„Nielenže je chutná, ale aj zdravá. Ľudová skúsenosť našim predkom prikazovala zásobiť sa dostatočným množstvom kvasenej kapusty, ktorá sa v sudoch dlhodobo konzervovala mliečnym kvasením, a tak sa mohla v strave využívať po celý rok,“ uviedla Miroslava Jančulová z Kysuckého múzea.
Návštevníkov čaká ukážka tradičnej kuchyne starých materí či jedlá z kyslej kapusty, ktoré sa budú pripravovať priamo v jednotlivých objektoch skanzenu. Nebude chýbať ani ukážka dlávenia kapusty do suda na zimné uskladnenie, ako ju poznajú obyvatelia Kysúc.
„V podaní Folklórneho súboru Vrabčiar z Krásna nad Kysucou spoznajú rôzne žartovné príbehy, ktoré ženy zažili počas práce pri spracovaní kapusty a čo všetko sa muselo dodržať, aby vydržala celú zimu,“ doplnila Jančulová.
Program:
Miesto: | Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke | |
Dátum: | 25.09.2022 - 10:00 17:00 |