Oškvarky, pečienka, tlačenka, jelítka, výpečky aj mäsová kapustnica. Múzeum kysuckej dediny, známe aj ako Skanzen Vychylovka, láka návštevníkov na tradičné zabíjačkové maškrty, ktoré si môžete za zvukov Ľudovej hudby Starejší z Novej Bystrice vychutnať na podujatí Zabíjačka na dedine už v nedeľu 16. októbra.
Zabíjačka patrila v minulosti podľa historika Kysuckého múzea Mgr. Martina Turóciho PhD. k zimným tradíciám a v dedinskom prostredí bola považovaná za spoločenskú udalosť. Išlo o jedinečnú príležitosť najesť sa mäsa, ktoré bolo na stoloch našich predkov pomerne zriedkavé. „Okrem toho zabíjačka bola už tradične predzvesťou blížiacich sa sviatkov. Ošípané totiž zvyčajne zabíjali pred Vianocami a pred veľkonočnými sviatkami,“ uviedol Turóci.
Podľa neho si v minulosti mohli dovoliť návštevu skúsených mäsiarov s kvalifikáciou a vybavením iba bohatšie domácnosti, tí chudobnejší si zabezpečovali zabíjačku sami. Zručnými boli aj mäsiarski učni, ktorí svoje vedomosti v porážke dokazovali vykonaním skúšky prebiehajúcej zväčša na obecnom bitúnku v Čadci.
„Po jej zložení získali výučný list a mohli sa zamestnať. Po odpracovaní určitého času a nadobudnutí ďalších odborných skúseností mohli taktiež požiadať o vykonanie tovarišských skúšok, kde museli preukázať najmä znalosť prípravy rozličných mäsiarskych špecialít,“ spresnil Turóci.
Program Zabíjačky na dedine:
Miesto: | Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke | |
Dátum: | 16.10.2022 - 10:00 16:00 |