Žilina má nové parkovacie automaty. Pri platbe v nich už drobné nepotrebujete, akceptujú len kartu


Foto: Žilina má nové parkovacie automaty. Pri platbe v nich už drobné nepotrebujete, akceptujú len kartu Foto: Mesto Žilina; úprava redakcie

V uliciach Žiliny pribudlo 45 nových, moderných parkovacích automatov, ktoré obyvateľom a návštevníkom mesta uľahčia úhradu za parkovanie. Vodiči ich môžu využívať od dnešného dňa, štvrtka 30. novembra 2023.

Automaty napájané prostredníctvom vlastnej batérie, ktorá je dobíjaná priamo zo solárneho panelu, sú farebne rozlíšené podľa jednotlivých parkovacích pásiem – pásmo A červený, pásmo B modrý. Každý z nich pritom vydáva lístky len pre pásmo, v ktorom sa nachádza. Preto, ak si chcete svoje parkovanie predĺžiť, musíte nájsť len automat s farbou pásma, v ktorom ste zastavili.

Výhodou nových zariadení je, že po zaplatení sa vodiči nemusia vracať naspäť k svojmu vozidlu. Aj keď si lístok aj naďalej môžete nechať vytlačiť, jeho zakladanie za čelné sklo už nie je potrebné. Mesto zároveň informuje o možnosti odoslania lístka na e-mail, ktorý zadáte do systému.

„Nové parkomaty fungujú len na úhradu prostredníctvom platobných kariet a neumožňujú spôsob platby v hotovosti. Zároveň sú tieto zariadenia vybavené funkciou zapamätania si EČV a e-mailovej adresy vodiča prostredníctvom údajov kreditnej karty, ktorú vodič použil pri poslednej platbe za parkovací lístok. Tieto informácie sa prenesú automaticky pri nasledujúcom priložení platobnej karty ku čítačke,“ uviedla Katarína Gazdíková z komunikačného odboru Mestského úradu Žilina.


Rozmiestnenie nových parkovacích automatov na území Žiliny.

Uhradenie parkovania v 7 jednoduchých krokoch:

  • obrazovku zapnete zatlačením tlačidla umiestneného pod obrazovkou,
  • stlačte na dotykovej obrazovke „Štart“,
  • zvoľte si pásmo, v ktorom ste zaparkovali svoje vozidlo,
  • zadajte EČV vášho vozidla,
  • zvoľte si čas, na aký chcete parkovné uhradiť,
  • potvrďte a priložte platobnú kartu,
  • zvoľte si vytlačenie lístka alebo si ho nechajte odoslať na e-mailovú adresu.

Po úhrade sa vaše EČV odošle do centrálneho parkovacieho systému, s ktorým ďalej pracujú kontrolóri parkovania. Ako uviedla Gazdíková, mesto verí, že nové parkomaty prinesú výhody pre vodičov i pre mesto a zvýšia kvalitu a efektivitu parkovania. 

„Dodávateľom zariadení je spoločnosť SABA parking s.r.o. na základe zmluvy o poskytovaní služieb, prostredníctvom ktorej sú v prenájme a po 60. mesiacoch sa prevedú do vlastníctva mesta. Súčasťou prenájmu je aj celkový servis a opravy po vandalizme a nehodách. Cena za prenájom je v celkovej výške 417 960 eur s DPH,“ dopĺňa Gazdíková na záver.


Prečítajte si viac: