Bezpečnostná rada: Strelec bol osamelý vlk, útok začal plánovať po prezidentských voľbách


Za atentátom na premiéra stojí „osamelý vlk“, nie radikalizovaná skupina

Foto: Bezpečnostná rada: Strelec bol osamelý vlk, útok začal plánovať po prezidentských voľbách Foto: Facebook/Robert Fico

Atentátu na premiéra predchádzalo plánovanie. Po zasadnutí Bezpečnostnej rady to povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Na prípad atentátu bolo uvalené embargo a prípad dozoruje generálna prokuratúra. Minister vnútra potvrdil, že strelec nebol členom žiadnej radikalizovanej skupiny. Ide o osamelého vlka, ktorý sa premiéra rozhodol zastreliť po výsledku prezidentských volieb. 

Zúčastnil sa tiež viacerých protivládnych protestov, vrátane zhromaždenia pred rokovaním vlády v Dolnej Krupej. Eštok potvrdil, že polícia dnes pracuje len s jednou verziou – išlo o politicky motivovaný akt. Páchateľ mal konať pod vplyvom mediálnych informácií, ktorými disponoval. 


„Boli to informácie, ktoré ste vy v poslednej dobe prezentovali. Zrušenie ÚŠP, zastavenie dodávok zbraní na Ukrajinu, rušenie RTVS, odvolanie predsedu Súdnej rady,“ povedal novinárom na tlačovej konferencii. 

Odstúpi Eštok?

Minister vnútra svoje odstúpenie nateraz nezvažuje„Ja uvažujem nad tým, aby som garantoval bezpečnosť ústavným činiteľom a občanom. Nepripúšťam, že sme v niečom mohli zlyhať. Nie som prilepený k svojej stoličke, ale odmietam, aby sa to zneužívalo na politické účely,“ povedal Eštok.


Časť verejnosti volá tiež po odstúpení šéfa úradu na ochranu ústavných činiteľov Pavla Krejčího, ktorý bol donedávna okresným predsedom Hlasu-SD. Eštok odmieta, že by mal Krejčí odstúpiť. „On bol tam a viete aký mal oblek? Celý od krvi,“ povedal.

Dôvod na jeho odstúpenie nevidí ani minister obrany Robert Kaliňák, ktorý bol v minulosti tiež ministrom vnútra. „Ak je niekto osamelý vlk a nemáte databázy medzi bezpečnostnými zložkami a políciou. Osamelý vlk je najťažšia úloha pre kohokoľvek. Nevidím dôvody na odstúpenie ministra vnútra,“ vraví.

Mimoriadny stav a radikalizácia strelca

Vyhlásenie mimoriadneho stavu nateraz vláda nezvažuje. „Pri takejto udalosti to nemusí byť neobvyklé, ale nechceme ísť cestou obmedzenia ľudských práv,“ vysvetľuje Kaliňák. Minister obrany potvrdil, že existuje interakcia medzi strelcom a slovenskými brancami. Strelec mal prísť na ich podujatie, aby im išiel predniesť báseň, aby zložili zbrane„Encyklopedický príklad prerodu pacifistu na radikála pod vplyvom informácií, ktorým verí,“ vraví Kaliňák a obviňuje médiá, že kvôli nim sa z neho za osem rokov stal atentátnik.

Televízia BBC sa ministra pýtala, či nie sú za napätie v spoločnosti spoluzodpovedné aj vládne strany a ostrá rétorika Roberta Fica. „Boli extrémne snahy o pomstu formou zneužívania trestného práva. Ako opozičný politik bol štyrikrát obvinený za vyjadrenie k Najvyššiemu súdu, darovanie hviezdy ľavicovému kolegovi Ľubošovi Blahovi, za účasť na proteste a za to, že povedal o dvoch iných politikoch, že sa dopustili trestného činu daňového podvodu. Trikrát za slobodu prejavu a raz za účasť na zhromaždení. A napriek tomu piatykrát vyhral voľby,“ odpovedal na to Kaliňák.

Ministri dodali, že reakcie verejnosti na sociálnych médiách sú pod drobnohľadom polície, ktorý v súčasnosti predvolala 32 podozrivých, ktorý trestný čin atentátu na premiéra schvaľovali. Eštok potvrdil, že polícia eviduje ľudí, ktorí sa vyhrážali aj poslancovi Smeru-SD Richardovi Glückovi a novozvolenej predsedníčke Súdnej rady.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Prešov
Banská Bystrica
Prešov
Košice
Trenčín
Košice
Nitra
Trnava
Banská Bystrica
Bratislava
Trenčín
Bratislava
Trnava
Nitra