VIDEO: Žilinčania zabránili vyliatiu potoka! V silnej búrke neúnavne čistili mrežu, aby voda odtekala


Foto: VIDEO: Žilinčania zabránili vyliatiu potoka! V silnej búrke neúnavne čistili mrežu, aby voda odtekala Foto: Facebook/Iveta Martinková Staníková

Žilinu včera 27. mája zasiahla silná búrka, ktorá spôsobila zatopenie viacerých frekventovaných ciest, podjazdov, podchodov či dokonca podzemných parkovísk v nákupných centrách. Niekoľko odhodlaných Žilinčanov však zabránilo ešte väčšej potope, ktorá hrozila pri vstupe do nemocnice.

Popod centrum mesta preteká potok nazývaný Všivák. Počas suchých teplých dní je v ňom vody sotva po kolená, počas dažďov jeho hladina dokáže poriadne stúpnuť. Pravidelne zapríčiňuje záplavy na Solinkách, ako aj na ulici Vojtecha Spanyola.

Hoci je potok na väčšine svojej dĺžky vedený potrubím, v Parku Ľudovíta Štúra je otvorený. Pod zem sa vracia až pri križovatke ulíc Tajovského a Vojtecha Spanyola. Mreža, cez ktorú preteká, sa dokáže jednoducho upchať nánosmi bahna, listov, konárov či odpadu, čo spôsobuje vyliate vody na cestu.


Takáto situácia hrozila aj počas včerajšej prietrže mračien. Niekoľko miestnych obyvateľov sa však rozhodlo zabrániť povodni za každú cenu. Napriek silnému lejaku, ktorý sa chvíľami menil na krupobitie, sa postavili do potoka a opakovane čistili mrežu, aby cez ňu voda voľne odtekala.

„Veľmi pekne ďakujem dobrým ľuďom, ktorí opäť (už neviem ani po koľký krát) zabránili, aby sa náš potôčik vylial.  Voda na Spanyolovej nebola z potoka, lebo títo úžasní ľudia to ustáli, sústavne čistili mrežu, aby voda odtekala do zatrubňovacieho profilu,“ napísala na sociálnej sieti poslankyňa Iveta Martinková.