×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

FOTO: Strávili sme koncertný deň s hudobníkmi Štátneho komorného orchestra Žilina


FOTO: Strávili sme koncertný deň s hudobníkmi Štátneho komorného orchestra Žilina
Galéria: 28 fotiek
Foto: redakcia Žilinak.sk

Kým sa my, diváci, tešíme na nezabudnuteľný umelecký zážitok, hudobníci Štátneho komorného orchestra (ŠKO) Žilina majú za sebou týždne intenzívnej prípravy. Koncertný deň totiž pre nich začína oveľa skôr, než prvé tóny rozozvučia sálu. Od ranných nácvikov až po posledné dolaďovanie detailov pár minút pred vystúpením na pódium, každá chvíľa je naplnená usilovnou prípravou a precíznosťou.

„V skrini máme noty na tri alebo štyri koncerty dopredu. Asi mesiac pred koncertom si ich pozriem a môžem začať so skúšaním. Pravidelne cvičím a potom príde ten týždeň, kedy máme spoločné skúšky. V pondelok, utorok a stredu sa stretneme vždy o deviatej. Ak vtedy zistím, že mi niečo nejde alebo idem v zlom tempe, tak tu zostávam aj niektoré poobedia,“ opisuje svoj proces prípravy hráč na bicie nástroje Libor Cabejšek.

V deň koncertu sa hudobníci stretávajú v Dome umenia Fatra na generálnej skúške. I keď v sále okrem nich nikto nesedí a namiesto frakov a šiat majú na sebe len bežné oblečenie, aj tie najťažšie pasáže hrajú, akoby ich počúvalo ucho pozorného diváka. 

Galéria: 28 fotiek

Tréma prepadne aj profesionálov

Krátko pred koncertom je v zákulisí na jednej strane citeľná pohoda, no prítomná je aj nervozita. Ako hovorí 1. huslista Kristián Gašpar, viacerým pomáha spoločné vtipkovanie s kolegami, no aj obyčajné rozhovory. Podobne to cíti aj hráč na lesný roh Nazar Spas, ktorého v koncerte pre klavír a orchester od Ravela čaká náročné sólo.

„Je to písané úplne v krajnej polohe a bolo by mi strašne ľúto, keby som to zahral zle, keďže orchester, moji kolegovia, majú za sebou obrovský kus práce. Máme fantastického sólistu, ktorý hrá výborne, dušou, takže ten dôležitý part musím zahrať,“ hovorí Nazar, jedným dychom však dodáva, že proti stresu mu pomáha precízna príprava. 

Niektorí trému považujú za prirodzenú, iní sa s ňou naučili bojovať rôznymi spôsobmi. Libor Cabejšek si po piatich dekádach hrania osvojil taktiku, ktorá nie je prístupná každému hudobníkovi. „Raz som spadol počas koncertu zo stoličky, zlomila sa podo mnou. Odvtedy za tympanmi stojím a došlo mi, že je to vlastne dobrý fór. Keď som na nohách, môžem sa viac hýbať, a to mi pomáha proti tréme. Uvoľním sa, zasmejem, začnem viac cítiť muziku a nie som taký zviazaný,“ vysvetľuje.

Prvú klarinetistku Bibiánu Bienikovú si nájde stres aj po 30 odohratých rokoch v ŠKO, má však skvelý recept na to, ako mu nepodľahnúť. „Vždy sa snažím byť pripravená na 120 percent. Tých 20 spravidla odchádza cez koncert preč, a keď zostane stovka, je to stále skvelé,“ hovorí s úsmevom Bibiána. K upokojeniu jej zaručene pomáha aj krátky spánok, no záchranou je pre ňu ešte čosi špeciálne.

Galéria: 28 fotiek

„Pred koncertom vždy zavolám mame. Pochádzam z hudobníckej rodiny, hrať na klarinet ma učil môj otec, a vždy, keď som mala ísť vystupovať, naši mi vraveli jednoduché: ,A pekne hraj!‘. Neviem, či je to poverčivosť, ale keď mi to mama nepovie, som dosť roztekaná. Už som to naučila aj moju drahú polovičku. Zvyknem sa ho spýtať: ,Vieš, čo mi máš povedať?‘,“ smeje sa s pokojom hudobníčka. V deň koncertu milú frázu počula už dvakrát

Dámy a páni, začína záverečný koncert 50. sezóny

Je krátko pred 19. hodinou. Sála v historickej budove sa začína zapĺňať ľuďmi. Za umeleckým zážitkom prišli staršie ročníky, no aj skupiny priateľov, rodiny či mladé páry, ktoré zatúžili po kultúrnom zážitku. Zatiaľ čo sa diváci usádzajú, v zákulisí vrcholia prípravy. Zapínanie motýlikov, viazanie šnúrok na topánkach či posledné vizuálne úpravy. Medzi členmi orchestra sa raz za čas mihne aj čestný šéfdirigent ŠKO Žilina Leoš Svárovský, ktorý v najbližších minútach povedie hudobníkov celým koncertom.

„Bol som veľmi poctený ponukou na záverečný koncert tejto sezóny, ktorá je jubilejná 50. Mám to šťastie, že sólisti tohto koncertu sú dvaja vynikajúci hráči. Jeden z nich je môj kamarát, bicista Libor Cabejšek, ktorý hrá Milhaudov koncert pre bicie a orchester. Druhým sólistom je skutočne fantastický mladý pianista Pavol Praženica, ktorý študuje v Prahe na Akadémii múzických umení. Mali sme tú česť zoznámiť sa pred rokom, keď som bol predsedom poroty Talentu Prahy 5 a on sa stal absolútnym víťazom,“ hovorí dirigent Svárovský.

Kvality mladého Žilinčana si všimol aj na koncerte so slávnym orchestrom PKF — Prague Philharmonia, kde Pavol Praženica odohral Saint-Saënsov druhý klavírny koncert. „Druhá polovica dnešného koncertu patrí mojej obľúbenej Osudovej symfónii č. 5 c mol Ludwiga van Beethovena a k tomu už netreba nič dodávať,“ dopĺňa Svárovský.

Galéria: 28 fotiek

Za potlesku vystupujú na pódium skúsení hudobníci. Generálny riaditeľ orchestra Karel Hampl privíta divákov, praje im hlboký umelecký zážitok a už onedlho vzduchom prudko preletí ruka dirigenta. Striedajú sa jemné romantické vety a intenzívne časti skladieb, kedy sa počúvajúci zimomriavkam nevyhne. Po každej skladbe koncertu sálu zapĺňa burácajúce nadšenie divákov, ktorí umenie hudobníkov ŠKO Žilina oceňujú potleskom v stoji. Emóciu na záver zosilňuje symfónia jedného z najväčších skladateľov v dejinách.

Keď dozneli posledné tóny a ovácie utíchli, sedadlá v sále sa postupne vyprázdnili. Odchádzajúcim tvárami prebiehali emócie od úžasu až po hlboké dojatie. Postupne sa uberali k východu, kde si medzi sebou šepkali o obohacujúcom zážitku. Svetlá v sále Domu menia Fatra postupne zhasli a priestor sa ponoril do tmy. Historická budova je pripravená na letný oddych, aby v nasledujúcej sezóne mohla v plnej sile opäť privítať nadšencov hudobného umenia.

Vitaj 51. sezóna

Zmeškali ste záverečný koncert? Nezúfajte. Ďalšia príležitosť príde už v závere letných prázdnin. „Srdečne pozývame všetkých na koncerty budúcej 51. sezóny ŠKO Žilina, ktorá začne 19. septembra 2024 Otváracím koncertom. Čaká nás dramaturgicky pestrý program a viaceré hosťovania nášho orchestra doma i v zahraničí,“ ozrejmuje generálny riaditeľ Karel Hampl.

V novembri sa pritom môžete tešiť aj na niečo výnimočné – výročný koncert, ktorý bude oslavou uplynutia 50 rokov od prvého vystúpenia ŠKO Žilina. „Predaj vstupeniek na celú 51. sezónu spúšťame od konca augusta, návštevníci si môžu vybrať z programu už na začiatku sezóny, aby im neušiel žiaden z koncertov,“ dodáva na záver. 



Prečítajte si viac:



Zdroj: Inzercia/PR článok