×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Výhodnejšie cestovanie aj pre Turčanov. Región sa zapája do Integrovaného dopravného systému ŽSK


Foto: Výhodnejšie cestovanie aj pre Turčanov. Región sa zapája do Integrovaného dopravného systému ŽSK Foto: Facebook/DPMM - Dopravný podnik mesta Martin

Integrovaný dopravný systém Žilinského kraja pokrýva okresy Žilina, Bytča, Čadca a Kysucké Nové Mesto. Už od 1. augusta sa k nim pripojí aj región Turiec. Turčanov tak čaká viacero noviniek, ktoré im uľahčia presun v rámci zapojeného územia.

Podobne ako v iných lokalitách, aj Turiec bude rozdelený do viacerých zón, pričom Martin, Vrútky a obce Bystrička, Lipovec a Turčianske Kľačany budú združené v jednej mestskej zóne č. 300. Zvyšné obce a mestá budú zaradené do 10 zón.

Výhodnejšie cestovanie bude pre Turčanov dostupné v podobe dvoch typov cestovných lístkov – predplatného cestovného lístka na obdobie 30, 90 či 365 dní alebo jednorazového integrovaného cestovného lístka v mestskej zóne Martin.

Ako informuje Dopravný podnik mesta Martin (DPMM), pozitívne zmeny sa dotknú aj cestovania v MHD Martin. „Najvýraznejšou je zavedenie časovej a prestupnej tarify. Jednorazové lístky zakúpené z dopravnej karty, bankovej karty alebo v hotovosti budú po novom platiť 60 minút od zakúpenia a budú prestupné,“ spresňuje dopravca.

S takýmto lístkom bude možné cestovať po celej zóne 300 akýmkoľvek dopravným prostriedkom, vrátane MHD, osobných vlakov a prímestských autobusov. Pri ceste mimo mesta zaplatíte rovnako ako doteraz. „Cestujúci, ktorí pravidelne dochádzajú napr. z Martina (zo zóny 300) do regiónu, budú takisto mať možnosť zakúpiť si predplatný cestovný lístok pre tie zóny, ktorými budú cestovať,“ dopĺňa DPMM.


V zóne 300 bude aj naďalej k dispozícii 24-hodinový lístok, no do ponuky pribudnú aj 24-hodinové a 72-hodinové sieťové lístky uplatniteľné v MHD, prímestskej doprave a osobných vlakoch. Novinkou predstavuje aj rodinné cestovanie cez víkendy a sviatky – na jeden 24-hodinový alebo 72-hodinový sieťový lístok budú môcť cestovať až 2 dospelí a 3 deti, a to ktoroukoľvek linkou v rámci IDS ŽSK.

DPMM prináša novinky aj v podobe úprav cestovných poriadkov:

  • linka č. 11 – spoje premávajúce cez ZŤS budú pre lepšiu orientáciu presunuté pod novú linku č. 12,
  • linky č. 23 a 25 – väčšina spojov aj cez víkend bude premávať do Martina,
  • linka č. 52 – bude premávať z Tomčian až do Vrútok.

Okrem novej linky č. 12 pribudnú na podnet cestujúcich aj dve nové okružné linky okolo centra Martina, vďaka ktorým sa jednoduchšie dostanete napr. z A. Pietra na Hviezdoslavovu alebo z Ľadovne k Hlavnej pošte, príp. železničnej stanici.

Trasy nových okružných liniek:

  • linka č. 5 – Košúty – A. Pietra – Martin, žel. stanica – Hotel Turiec – Košúty,
  • linka č. 6 – Ľadoveň – Štadión – A. Pietra – Martin, žel. stanica – Ľadoveň.

Článok môžete dočítať zadarmo, ale môžete nás aj podporiť.

Prispejte nám na kávu, nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Chcem prispieť

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: