Parkovanie na Hájiku spoplatnia až budúci rok. Cez víkendy a sviatky zaparkujete zadarmo


Foto: Parkovanie na Hájiku spoplatnia až budúci rok. Cez víkendy a sviatky zaparkujete zadarmo Foto: ilustračné

Parkovanie na žilinskom sídlisku Hájik sa spoplatní až od 1. januára 2025. Rozhodli o tom žilinskí mestskí poslanci na utorkovom rokovaní. Taktiež schválili všeobecne záväzné nariadenie, ktorým sa určili podmienky regulácie parkovania. Zohľadnili pritom aj niekoľko pripomienok od občanov.

Hájik sa bude označovať ako pásmo C1. Parkovacia zóna je tvorená vymedzenými úsekmi miestnych ciest Mateja Bela, Kempelenova, Segnerova, Slnečné námestie, Jedlikova, Stodolova, Dadanova, Baničova, Petzvalova, Námestie mladosti, Jura Hronca, Korzo a Mikovíniho. 

Parkovanie na jednotlivých uliciach je rozdelené na rezidentské alebo zmiešané. Na ulici s rezidentským režimom parkovania bude možné zaparkovať len s parkovacou kartou, a to rezidentskou, abonentskou, mestskou a návštevníckou. Doba platnosti návštevníckej karty bude 3 dni. 

Prvá ročná parkovacia karta na domácnosť v pásme bude stáť 20 eur, druhá 100 eur. Rezident z inej mestskej časti zaplatí ročne 250 eur. Abonentská karta bude stáť 450 eur na rok v prípade fyzickej osoby. Právnické osoby musia zaplatiť 400 eur na prvé vozidlo. Každé ďalšie ich vyjde 800 eur s tým, že takýchto kariet môžu mať až 10. 


Na ulici so zmiešaným režimom parkovania je možné parkovať s parkovacou kartou alebo parkovacím lístkom. Doba spoplatnenia je vymedzená od pondelka do piatku v čase od 17:00 do 7:00. Parkovací lístok bude stáť 30 centov na pol hodinu, cez víkendy a sviatky bude krátkodobé parkovanie bezplatné.

Schváleniu VZN predchádzalo prerokovanie petície za spravodlivé parkovanie, ktorú podpísalo 2800 ľudí. Predseda petičného výboru Roman Jantošík poslancom pripomenul, že obyvatelia Hájika žiadajú spravodlivý parkovací systém a zavedenie regulovaného parkovania na všetkých sídliskách naraz. 

„Chceme to robiť postupne tak, ako nám to finančné, organizačné a personálne podmienky umožnia. Je to jediná cesta, ako zabezpečiť bezpečnosť a poriadok v statickej doprave,“ reagoval primátor Peter Fiabáne.


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: