Mesto Žilina si zobralo už tretí úver v tomto volebnom období. Splácať ho začne od roku 2026


Foto: Mesto Žilina si zobralo už tretí úver v tomto volebnom období. Splácať ho začne od roku 2026 Foto: Facebook/Mesto Žilina

Mesto Žilina si berie už tretí investičný úver v tomto volebnom období. Na utorkovom zasadnutí to schválili mestskí poslanci. Všeobecná úverová banka poskytne žilinskej radnici financie vo výške šesť miliónov eur. Samospráva ho začne splácať od januára 2026.

Podľa materiálov k rokovaniu má byť časť úveru vo výške štyri milióny eur určená na prefinancovanie odstránenia havarijných stavov nehnuteľností vo vlastníctve mesta, ktoré nie je aktuálne možné financovať zo schváleného bežného rozpočtu mesta.

Ide napríklad o výmenu elektroinštalácie v bloku B mestského úradu, rekonštrukcie striech bytových domov, opravy nevyhovujúcich stavov budov detských jaslí, materských a základných škôl, školských jedální, denných centier, jedální pre seniorov, mestského divadla, kultúrnych domov, domov smútku a cintorínov. Ďalšia časť je vyčlenená na výmenu a doplnenie vybavenia školských jedální.



Mesto chce investovať aj v oblasti parkovacej politiky. 750-tisíc by malo ísť na realizáciu parkoviska na Ulici Mateja Bela a 310-tisíc eur by mala stáť realizácia parkovacích miest na ohlásenie na sídlisku Hliny. Takmer 500-tisíc eur predstavuje financovanie rekonštrukcie fontán, modernizácie šatní na zimnom štadióne, realizácia optimalizácie statickej dopravy na sídlisku Solinky a rekonštrukcia Bulváru.

Medzi ďalšie investície patrí spolufinancovanie EU projektov v oblasti SMART vo výške 250-tisíc eur a dofinancovanie MPV objektu Horný Val za 180-tisíc. Ďalších 170-tisíc eur chce samospráva investovať do projektových dokumentácií na námestie na Vlčincoch, námestie Pri kríži v Závodí a objekt Horný Val.

Žilinská radnica mala k utorku 30. aprílu 2024 nesplatené úvery za približne 18 miliónov eur. Poslanec Igor Choma na zasadnutí skonštatoval, že úverové zaťaženie mesta začína byť nenáležité a malo by narábať so svojimi prostriedkami rozumnejšie a hospodárnejšie.

Z 26 prítomných poslancov predmetné uznesenie o úvere schválilo 18. Päť poslancov sa hlasovania zdržalo a Igor Choma spoločne s Františkom Talapkom a Patrikom Gromom hlasovali proti prijatiu úveru.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: