Na Slovensku pribudne sto kilometrov bezplatných diaľnic. Zadarmo budú aj úseky v okolí Žiliny


Foto: Na Slovensku pribudne sto kilometrov bezplatných diaľnic. Zadarmo budú aj úseky v okolí Žiliny Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Diaľnice na Slovensku sú spoplatnené a ak nimi chcú vodiči prejsť, musia si kupovať diaľničné známky. Rezort dopravy sa však rozhodol rozšíriť úseky diaľnic, najmä v blízkosti veľkých miest, ktoré budú bezplatné. Chce tým odľahčiť dopravu v centrách a vytvoriť ekologickejšie prostredie. Návrh už stihol prejsť pripomienkovým konaním

Po bezplatných diaľniciach by sme mali prejsť už od 1. augusta tohto roka. K pôvodným úsekom zadarmo pribudne ďalších vyše 100 kilometrov. Po novom tak budeme mať až 200 kilometrov bezplatných diaľničných úsekov.



Ktoré úseky budú zadarmo?

Vodiči už nebudú potrebovať diaľničnú známku napríklad pri prejazde diaľnicou D4 v Bratislave, na diaľnici D2 od Stupavy aj na úseku R7 a R1 pri Nitre. Potešia sa aj vodiči na severe v okolí Žiliny, kde budú zadarmo úseky D1 a D3. Má to pomôcť najmä tým vodičom, ktorí dochádzajú za prácou do južných alebo severných častí Žiliny, Kysuckého Nového Mesta a Čadce.

Ďalšie bezplatné úseky pribudnú aj na východe Slovenska, a to v okolí mesta Poprad, Košice a Prešov. Do zoznamu zaradili aj severný obchvat R4, s ktorým sa pôvodne nepočítalo.

Tento krok chvália aj odborníci na dopravu. Podľa nich to môže mať pozitívny efekt na kvalitu života, hluk a emisie. Hlavnou výhodou však je, že automaticky prechádza veľká časť dopravy na diaľnicu a centrum mesta nie je tak zaťažené. Obyvatelia okolitých obcí, ktorí si potrebujú ísť len nakúpiť alebo si chcú skrátiť cestu do práce, už nemusia kvôli pár kilometrom kupovať diaľničnú známku.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: