Ružomberok hľadá nového dopravcu MHD. Zmluva s predošlým vraj bola nevýhodná


Foto: Ružomberok hľadá nového dopravcu MHD. Zmluva s predošlým vraj bola nevýhodná Foto: Mesto Ružomberok

Mesto Ružomberok predčasne ukončilo zmluvu s prevádzkovateľom pravidelnej mestskej autobusovej dopravy Blaguss Slovakia. Dopravné služby pre mesto však bude poskytovať naďalej, kým samospráva vo verejnom obstarávaní nenájde nového dopravcu. Dôvodom na ukončenie spolupráce je zámer zefektívniť a optimalizovať mestskú hromadnú dopravu.

Donedávna platná zmluva so spoločnosťou Blaguss Slovakia totiž nemala ustanovenie, ktoré by samospráve umožňovalo radikálnejšiu zmenu v cestovných poriadkoch či v kilometrových výkonoch. Mesto tak nemohlo efektívne reflektovať pripomienky či sťažnosti na MAD a cestujúcim vyhovieť. 

„Spôsob výberu dopravcu i podmienky služieb vo verejnej doprave boli v minulosti z nášho pohľadu nastavené neštandardne a nevýhodne pre mesto Ružomberok. (...) Každý kilometer stál mesto peniaze. Aj autobusy, ktoré ste mnohokrát prázdne videli jazdiť po meste,“ uvádza primátor Ľubomír Kubáň. Zmluva mala byť platná do roku 2031, predošlé vedenie mesta ju neskôr predĺžilo do roku 2036. 



Aké zmeny čakajú Ružomberčanov?

Od pondelka 1. júla by mali cestujúci pocítiť len minimálne zmeny. Využívaných liniek sa výrazne nedotknú.

„V prechodnom, maximálne ročnom období, počas ktorého budeme hľadať nového dopravcu v meste, sme zároveň pristúpili k optimalizácii autobusových liniek na úrovni asi 18 %, čo znamená redukciu kilometrovného výkonu o viac ako 117-tisíc kilometrov,“ vysvetľuje primátor s tým, že autobusy tak ročne prejdú asi 520-tisíc kilometrov oproti súčasným viac ako 636-tisícom.

Pre mesto to znamená ročnú úsporu viac ako 140-tisíc eur. V priebehu 12 rokov, dokedy mala byť platná stará zmluva s dopravcom, to je až 3,5 milióna eur. Priemerné ročné náklady na autobusovú dopravu v meste sú dnes okolo 1 milióna eur, výberom nového dopravcu by sa samospráva chcela dostať na náklad približne 700 až 800-tisíc eur ročne.  

„Dobrou správou je, že už v tomto prechodnom období máme dohodu s dopravcom na posilnenie autobusov o tri nové – hybridné. Viac by sme sa s mestskou políciou chceli zamerať aj na náhodnú kontrolu platby cestovného,“ dodal Kubáň.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: