Horúčavy dnes končia. Meteorológovia vydali tri výstrahy pre Žilinský kraj, zmena bude búrlivá


Foto: Horúčavy dnes končia. Meteorológovia vydali tri výstrahy pre Žilinský kraj, zmena bude búrlivá Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Počas uplynulých dní vytiahli obyvatelia (nielen) Žilinského kraja zo skríň to najvzdušnejšie letné oblečenie a mnohí zamierili k vode či do tieňa hôr. Nedeľa 30. júna je však podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu posledným horúcim dňom na dlhšie obdobie.

Zatiaľ čo dnes majú teplomery v Žiline a okolí ukazovať viac než 30 °C, počas nasledujúceho týždňa sa teplota len chvíľami vyšplhá nad 20 °C. Táto výrazná zmena sa však nezaobíde bez búrlivého počasia.

Meteorológovia na dnes a zajtra ráno vydali až tri rôzne výstrahy pre Žilinský kraj. Vo všetkých okresoch treba najmä vo večerných a nočných hodinách počítať s búrkami, ktoré so sebou prinesú silný vietor, intenzívny lejak a miestami aj krupobitie. Hrozí preto padanie stromov, vyliatie vodných tokov a častejšie dopravné nehody.


Počas dňa si treba dať pozor aj na vysoké teploty, a to najmä v okresoch Žilina, Bytča, Martin, Ružomberok a Turčianske Teplice. Teplomery tam okolo obeda a popoludní môžu ukazovať až 33 či 34 °C.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav.

Treťou výstrahou pre dnešný deň je silný vietor na horách, ktorý môže dosiahnuť intenzitu víchrice. Fúkať má v nárazoch rýchlosťou 30 až 34 metrov za sekundu, čo sa rovná 110 až 120 kilometrov za hodinu. Výskyt takéhoto vetra sa ojedinele očakáva v okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: