Záchranári z Malej Fatry mali dlhý deň. Pomáhali Slovenke aj staršej Češke, ktoré si zranili nohy


Foto: Záchranári z Malej Fatry mali dlhý deň. Pomáhali Slovenke aj staršej Češke, ktoré si zranili nohy Foto: Horská záchranná služba

Sobota 29. júna bola pre horských záchranárov skutočne dlhá. Do hôr sa vybralo množstvo skúsených aj menej zdatných turistov, ktorí okrem pohybu hľadali aj únik pred horúčavami. Niektorí sa však domov vracali na nosidlách.

Horská záchranná služba z Malej Fatry zasahovala pri dvoch zraneniach dolných končatín. Najprv smerovali zo Štefanovej do oblasti pod Generálom, kde si slovenská turistka poranila členok. Po ošetrení ju transportovali k jej autu, odkiaľ pokračovala na lekárske vyšetrenie samostatne.

„Takmer okamžite po ukončení záchrannej akcie prijala HZS od kolegov z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby ďalšiu žiadosť o pomoc, tento raz z oblasti Šútovského vodopádu. Tu pomoc potrebovala 64-ročná česká turistka, ktorá si na mokrom turistickom chodníku spôsobila závažné poranenie dolnej končatiny,“ priblížili záchranári.

Na pomoc jej vyrazili rovnakí členovia Horskej záchrannej služby, ako predtým, pribrali však ďalšieho záchranára zo Štefanovej. Pacientku na mieste ošetrili, zafixovali jej poranenú nohu a podali jej potrebné lieky.

„Následne bola žena za pomoci lanovej techniky vytiahnutá na chodník a transportovaná k vozidlu HZS. Pacientka bola záchranármi HZS prevezená do Univerzitnej nemocnice v Martine na ďalšie ošetrenie,“ dodali horskí záchranári.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: