VIDEO a FOTO: Jánska vatra na Solinkách spojila malých aj veľkých Žilinčanov


VIDEO a FOTO: Jánska vatra na Solinkách spojila malých aj veľkých Žilinčanov
Galéria: 17 fotiek
Foto: Facebook/Týpek Ze Žiliny

Na viacerých miestach v Žilinskom kraji sa počas tohto víkendu rozhoreli mohutné vatry, pri ktorých sa zhromaždili desiatky až stovky ľudí s veselou náladou. Jánsky oheň v sobotu 29. júna zapálili aj v Žiline, konkrétne na lúke pod Lesoparkom Chrasť na sídlisku Solinky.

Vysoké vatry sa zvyknú stavať na 24. júna, kedy má meniny Ján. V ľudovej kultúre sa počas minulých storočí postupne prepojili pradávne tradície spojené s letným slnovratom a kultom slnka s neskorším cirkevným sviatkom sv. Jána Krstiteľa. 

„Starobylé jánske zvyky súvisia predovšetkým s archaickým kultom Slnka, ktorý slávili naši predkovia v spojení s letným slnovratom. Patrili ku kolektívnym sviatkom, na ktorých sa zúčastňovalo celé lokálne spoločenstvo. Ústredným symbolom svätojánskych obyčají bol očistný oheň, ktorému pradávna tradícia pripisovala výnimočnú moc ochranného symbolu,“ priblížilo Kysucké múzeum.

Okrem vatier sa zvykli zapaľovať aj fakle či slamené kolesá, ktoré symbolizovali slnko. Tie sa následne spúšťali dole kopcom po lúkach. V minulosti ich najčastejšie zapaľovali skúsení pastieri trením dreva a kôry.

Jánsky oheň na Solinkách zorganizovalo mesto Žilina pre svojich obyvateľov. Podujatie začalo približne o 20:00 hod. vystúpením folklórneho súboru Oprášené krpce, samotná vatra bola zapálená okolo deviatej večer.


Obyvatelia aj návštevníci mesta si priniesli deky, rozkladacie stoličky, nápoje aj špekáčiky či slaninku na opekanie. Celé hodiny sa spoločne rozprávali, smiali, spievali a tancovali. Na ich bezpečnosť pritom dohliadali dobrovoľní hasiči z Bytčice a Trnového.




Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac: