FOTO: Stopäťdesiat ročný Topoľ čierny z Liptova sa chce stať Stromom roka 2024. Je to strážca bojovníkov


FOTO: Stopäťdesiat ročný Topoľ čierny z Liptova sa chce stať Stromom roka 2024. Je to strážca bojovníkov
Galéria: 6 fotiek
Foto: ekopolis.sk/Martin Babarík

Od dnešného dňa až do 30. septembra môžete hlasovať v súťaži Strom roka 2024. Každoročne ju organizuje nadácia Ekopolis s poslaním upozorniť na krásu a hodnotu stromov a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Pozornosť dostanú staré, vzácne či ohrozené stromy.

„Sú to práve existujúce staré stromy, ktoré dnes musíme najviac chrániť. Aj vďaka ankete už viac ako 20 rokov nie len že upozorňujeme na ich význam, hodnotu a krásu, ale i prispievame k ich odbornému ošetreniu a záchrane,“ hovorí Martina Hromadová z nadácie.

O titul bojuje dvanásť stromov z celého Slovenska, ktoré sa rozhodli rozpovedať svoje príbehy. S číslom 8 je medzi nimi Populus nigra, alebo aj Topoľ čierny z Liptovského Mikuláša, ktorý môžete nájsť v lokalite Háj – Nicovô. Tento sto päťdesiat ročný strom má pre mesto historický význam spojený s históriou SNP a oslobodením Liptova 1. československým armádnym zborom.

Je strážcom pietneho areálu, ktorý dokumentuje druhé najťažšie boje 2. svetovej vojny na Slovensku. Priestor zahŕňa pamätník a najväčší vojnový cintorín československých vojakov v bývalom Československu.

Liptovský Topoľ čierny je raritou lesoparku a zároveň jedným z dvoch chránených stromov v Liptovskom Mikuláši, pričom sa radí medzi najväčšie topole na Slovensku. Jeho výška je dvadsaťdva metrov a obvod má šesťsto centimetrov. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac: