Nedostatok pediatrov si vyžiadal svoju daň: Detská pohotovosť v Ružomberku od júla zanikla


Foto: Nedostatok pediatrov si vyžiadal svoju daň: Detská pohotovosť v Ružomberku od júla zanikla Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Od pondelka 1. júla 2024 v rámci schválenej redukcie siete končí desať detských ambulancií pohotovostnej služby (APS) na Slovensku. Začala tak druhá fáza konsolidácie detských pohotovostí, na ktorej sa dohodlo ministerstvo zdravotníctva spolu s pediatrami. 

Od júla už nebudú fungovať pohotovosti v okresoch Košice-okolie, Medzilaborce, Sabinov, Galanta, Ružomberok, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany a Senica. Ministerstvo zdravotníctva tým chce odľahčiť detských lekárov, ktorí sú často v dôchodkovom veku a v mnohých regiónoch chýbajú. Pediatri zo zatvorených pohotovostí sa presunú do tých, ktoré fungujú, preto sa budú striedať viacerí, informuje RTVS

„Znamená to, že lekári budú mať menej služieb. Skrátime ambulantnú pohotovostnú službu do 20:00 hod. Zabezpečíme to, aby starší pediatri boli doma v normálnom čase a mali dostatok oddychu,“ uviedla hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Zmeny priniesla novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) ich odôvodňovala potrebou zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť pre deti na celom Slovenskom, kým do systému nepríde nová generácia pediatrov.



Menia sa aj ordinačné hodiny

Po novom sa skracujú ordinačné hodiny v ambulantných pohotovostiach pre deti z 22:00 na 20:00 hod. Detské pohotovosti tak budú k dispozícii od 16:00 do 20:00 hod. Zároveň sa upravujú ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách. Pacientom budú k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň do 16:00 hod.

Viacerí primátori samospráv, ktorých sa zmena týka, zaslali ešte minulý rok na ministerstvo zdravotníctva nesúhlasný list k zámeru zrušiť jednotlivé detské pohotovosti, no neúspešne. Niekoľko pohotovostí skončilo už vlani, ďalšie zatvoria v tretej fáze v novembri. V prvej fáze zaniklo šesť pohotovostí, ktoré nemali prevádzkovateľa. V aktuálnej (druhej) sa zrušilo desať pohotovostí. Tretia, ktorá sa má týkať piatich bodov ambulantnej pohotovostnej služby (APS), je naplánovaná od novembra 2024.

K redukcii siete detských ambulantných pohotovostí rezort zdravotníctva pristúpil v záujme stabilizácie pediatrickej ambulantnej starostlivosti. Odôvodňoval ju potrebou koncentrovať lekárov do funkčných tímov a priblížiť ich k nemocniciam, aby boli zabezpečené aj laboratórne vyšetrenia či zobrazovacie metódy.

Žilinská župa sa nevzdáva

V pondelok 1. júla sa uskutočnilo 14. zasadnutie Zastupiteľstva Žilinského samsprávneho kraja. Poslanci schválili uznesenie poslanca Ľubomíra Kubáňa, ktorý je zároveň primátorom mesta Ružomberok. Ten žiadal o opätovnú odbornú diskusiu ŽSK a Ministerstva zdravotníctva vo veci vytvorenia a financovania doplnkového bodu APS v Ružomberku.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: