Slovenská pošta zvyšuje ďalšie poplatky, drahšie sú najmä listové zásielky


Foto: Slovenská pošta zvyšuje ďalšie poplatky, drahšie sú najmä listové zásielky Foto: shoppingpalace.sk

Slovenská pošta začiatkom tohto mesiaca zvýšila poplatky za poskytované služby. Klienti si po novom priplatia najmä za posielanie listov. Pošta tak reaguje na vyššie prevádzkové náklady, pokles poštových zásielok a poštového platobného styku, infláciu či rast minimálnej mzdy a životných nákladov svojich zamestnancov.

Problém to môže predstavovať pre tých, ktorí už čelia rastúcim cenám v rámci iných základných služieb a tovarov. Finančnú záťaž pocítia najmä starší ľudia, ktorí sú zvyknutí posielať listy na pošte pri okienku.

Zákazníci si po novom priplatia za list 1. triedy do 50 gramov o 30 centov viac, pričom kedysi táto služba stála 1,20 eur. Za list 2. triedy zaplatíme o maximálne 20 centov viac. Zaslanie doporučeného listu 1. triedy sa môže predražiť najviac o 40 centov a cez ePodací hárok o 30 centov. Doporučený list 2. triedy sa môže predražiť o 30 centov a formou ePodacieho hárku o 20 centov. Ceny poštových služieb sa naposledy menili minulý rok v marci.


Zdroj: Slovenská pošta

Oplatí sa využívať elektronické služby

Cenovo sú na tom lepšie elektronické služby, ako napríklad ePodací hárok. Pošta tým chce motivovať ľudí k ich využívaniu a zároveň by to mohlo prispieť k zvyšovaniu počítačovej gramotnosti predovšetkým seniorov, informuje RTVS.

Ceny za poštových kuriérov či využívanie balíkoboxov ostávajú nezmenené. Kompletný cenník služieb Slovenskej pošty si môžete pozrieť TU.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: