Obnovia detskú pohotovosť v Námestove? Vláda schválila príspevok 200-tisíc, župa chce iné riešenie


Foto: Obnovia detskú pohotovosť v Námestove? Vláda schválila príspevok 200-tisíc, župa chce iné riešenie Foto: ŽSK

V stredu 3. júla absolvovala Vláda SR výjazdové rokovanie v oravskej obci Zákamenné. Pri tejto príležitosti schválila poskytnutie finančnej podpory pre zachovanie ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast v Námestove. Alokácia vo výške 200-tisíc eur má slúžiť na pokrytie osobných výdavkov na personál a prevádzkových nákladov.

Vicepremiér Robert Kaliňák označil príspevok na podporu fungovania detskej pohotovosti za nesystémovú, ale rozhodujúcu pomoc, pretože deti v okrese Námestovo musia mať dostatočnú zdravotnú starostlivosť v prípade urgentných ochorení.

„I keď je to predovšetkým úloha vyššieho územného celku, vláda musela zasiahnuť, pretože v tomto regióne je najvyššia pôrodnosť a absencia detskej pohotovosti by bola zásadná,“ priblížil na tlačovej konferencii s tým, že príspevkom sa získal čas na to, aby ďalšie fungovanie detskej pohotovosti vyriešila krajská samospráva.


K zriaďovaniu ambulantných pohotovostných služieb vydal stanovisko aj Žilinský samosprávny kraj. Ten upozornil, že zriaďovanie APS je plne v kompetencii ministerstva zdravotníctva. 


Žilinský samosprávny kraj na rozdiel od iných krajov prevádzkuje štyri nemocnice a jednu polikliniku v Námestove, čo nesie investičné požiadavky na rekonštrukcie týchto zdravotníckych zariadení, a preto nepokladá za správne a spravodlivé financovať aj kompetencie ministerstva zo župných zdrojov,“ uviedla hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. 

Sieť pevných bodov APS určilo ministerstvo zdravotníctva, ktoré takisto vyhláškou zrušilo aj bod v Námestove pre deti a dorast. Práve to predstavuje pre krajskú samosprávu problém. 

Župa na výberové konanie na obsadenie pevných bodov APS v kraji proaktívne zareagovala a komunikovala so svojimi nemocnicami i zvyšnými bývalými prevádzkovateľmi APS, aby podali projekt na obsadenie všetkých pevných bodov určených ministerskou vyhláškou. Všetky nemocnice v správe župy od 2. júla poskytujú APS pre deti a dorast a dospelých,“ uviedla Lacová. 

Podľa ŽSK je v súčasnosti jediným legislatívne možným riešením zriadenie tzv. doplnkového bodu APS pri pevnom bode. Pevný bod APS Trstená tak môže zriadiť doplnkový bod v Námestove, na to sú však nevyhnutné finančné zdroje, nakoľko doplnkový bod nedostáva žiadny paušál na vykrytie prevádzkových nákladov. 

„Zdroje, ktoré nám uvoľnila vláda (200-tisíc eur), vykryjú prevádzkové náklady na približne rok a pol. ŽSK ani obce a mestá nepokladajú za správne a spravodlivé financovať kompetencie ministerstva zo župných zdrojov,“ dodala Lacová. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: