Dajte si pozor! Podvodníci v správach hrajú na city, môžete prísť o peniaze


Foto: Dajte si pozor! Podvodníci v správach hrajú na city, môžete prísť o peniaze
Galéria: 1 fotka
Foto: Polícia SR

Podvodníci, ktorí chcú získať vaše peniaze, sú čoraz vynaliezavejší. Polícia Slovenskej Republiky eviduje v posledných týždňoch opakujúce sa hlásenie, že sa niekto pokúsil zneužiť, prostredníctvom správy, vaše osobné údaje. SMS, ktoré podvodníci posielajú cielia na city rodičov, ktorí sa majú domnievať, že ich dieťa prišlo o telefón a má nové číslo, na ktoré sa máte ozvať prostredníctvom odkazu v správe. 

Polícia na svojom profile upozorňuje na znaky, ktoré odporúča sledovať v prípade podozrenia. „V prvom rade je na tejto SMS správe podozrivé telefónne číslo so zahraničnou predvoľbou, ktorá indikuje, že niečo nie je v poriadku. V druhom rade si treba všimnúť, že správa prechádza z tykania na vykanie. Je to indícia k tomu, že text vygeneroval počítač, alebo systém, ktorý posiela takéto správy potenciálnym obetiam po celom svete,“ vysvetľuje polícia.

Aktuálnym trendom podvodníkov je aj osobné telefonovanie v mene Polície Slovenskej Republiky. „Ide o podvodné SCAMY, ktoré zneužívajú naše meno. Aktuálne sme zaznamenali desiatky podvodných hovorov, ktoré sa vydávajú za telefonáty v mene Polície Slovenskej republiky,“ upozorňuje polícia s tým, že ide o podobný priebeh, počas ktorého vám automat nahlási, že boli vaše doklady zneužité a navedie vás ku diktovaniu osobných údajov do akejsi vyšetrovacej zložky. 

„Zavolá vám slovenské číslo, kde vám automatický hlas oznámi, že bol váš občiansky preukaz alebo ďalšie osobné údaje zneužité. Následne vám anglicky hovoriaci hlas povie, že volá zo slovenskej polície so sídlom v Bratislave, a že vraj nehovorí po slovensky, lebo je z oddielu medzinárodnej kriminality,“ tu už by ste mali spozornieť.

Obidva prípady, či sa jedná o podvodné správy alebo telefonáty, majú spoločný záver a to, že podvodníci začnú po krátkej komunikácií žiadať peniaze alebo číslo bankomatovej karty. Polícia odporúča v žiadnom prípade nekomunikovať, telefonát ukončiť a v prípade, že ste povedali nejaké osobné údaje zavolať políciu SR a nahlásiť prípad.

Polícia na svojom profile zverejnila aj niekoľko konkrétnych opakujúcich sa čísiel, ktoré nahlásili ľudia ako čísla podvodníkov, dávajte si pozor a skontrolujte, sa náhodou nezhodujú v prípade podozrenia:

421908518657,


421907642832,

421908522568,

421907419670,

421908336078,

421907253839,

421907605314.