Trabelssieho firma dostala pokutu od protimonopolného úradu. Súvisí s autobusovou stanicou


Foto: Trabelssieho firma dostala pokutu od protimonopolného úradu. Súvisí s autobusovou stanicou Foto: Ilustračné foto

Firma známeho žilinského podnikateľa Georgea Trabelssieho dostala vysokú pokutu od protimonopolného úradu. Dôvodom na jej udelenie sú vysoké poplatky pre autobusové spoje za vstup na autobusové stanice vo vlastníctve spoločnosti. Nižšiu pokutu z rovnakého dôvodu vymeral protimonopolný úrad aj Martinskej parkovacej spoločnosti.

Spoločnosť s názvom Organizátor RIDS, ktorej predsedom je Trabelssie, mala podľa regulátora od roku 2019 zneužívať svoje dominantné postavenie na trhu na autobusových staniciach v Žiline, Čadci a Bytči. Martinská parkovacia spoločnosť sa mala rovnakého deliktu dopúšťať od roku 2020 v Martine. O prípade informoval portál index.sme.sk.

Obidve firmy mali žiadať neprimerane veľa peňazí za každý autobus, ktorý vošiel na stanicu v ich správe. Tieto náklady hradili mestá, prípadne samosprávne kraje, ktoré platia dopravcov vybratých verejným obstarávaním.


Protimonopolný úrad vymeral spoločnosti Organizátor RIDS pokutu 218 500 eur a Martinskej parkovacej 34-tisíc eur. Regulátor môže od firiem žiadať v takomto prípade nanajvýš 10 % obratu z predchádzajúceho účtovného obdobia.

Podľa portálu finstat.sk dosiahla Trabelssieho firma minulý rok tržby 2,38 milióna eur, z čoho zisk tvoril 1,55 milióna eur. Martinská parkovacia spoločnosť mala tržby necelých 770-tisíc eur a vykázala zisk menej než 27-tisíc eur.

Ani jedna zo spoločností s obvineniami nesúhlasí a proti rozhodnutiu úradu sa chcú obe odvolať. Rozhodnutie má podľa zákona padnúť do troch rokov od odvolania.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: