Mimoriadna situácia kvôli medveďom v Žilinskom kraji skončila. Počet hliadok počas nej stúpol


Foto: Mimoriadna situácia kvôli medveďom v Žilinskom kraji skončila. Počet hliadok počas nej stúpol Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Napriek tomu, že obce v Žilinskom kraji naďalej varujú pred medveďmi v tesnej blízkosti ľudských obydlí, mimoriadna situácia súvisiaca s výskytom tejto šelmy bola začiatkom mesiaca zrušená.

V niekoľkých okresoch kraja od marca platila mimoriadna situácia kvôli zvýšenému počtu medveďov. Ako prvá bola 17. marca vyhlásená v Liptovskom Mikuláši, kde zviera priamo v meste počas úteku zranilo viacero ľudí. Informoval o tom portál myliptov.sme.sk

Následne sa platnosť mimoriadnej situácie rozšírila aj na okresy Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok a Kysucké Nové Mesto. V pondelok 1. júla však bola pre zmeny zákona o civilnej ochrane obyvateľstva plošne zrušená. 

Počas toho, ako mimoriadna situácia platila, hliadkovali na území týchto okresov členovia zásahových tímov pre medveďa hnedého, ktorým pomáhala aj polícia. Zameriavali sa predovšetkým na obce a mestá, kde bol výskyt najväčšej slovenskej šelmy hlásený.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: