Liptovský Mikuláš spúšťa zdieľané elektrokolobežky. Ich rýchlosť závisí od lokality


Foto: Liptovský Mikuláš spúšťa zdieľané elektrokolobežky. Ich rýchlosť závisí od lokality Foto: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

Zdieľané elektrické kolobežky sú témou, ktorá v posledných rokoch rozdeľuje spoločnosť. Niektorí občania a návštevníci miest, kde táto služba funguje, ju s radosťou využívajú. Iným zas vozidlá prekážajú kvôli riziku nehôd, nesprávnemu parkovaniu či tomu, že na nich často jazdili nezodpovedné osoby a deti. Na Slovensku dokonca vznikla petícia za zakázanie elektrických kolobežiek v mestách.

Po odchode najznámejšej značky Bolt, ktorá dočasne stiahla zdieľané kolobežky zo Žilinského kraja, sa zdalo, že tento spôsob dopravy zaznamená útlm. Mestá však postupne spísali dohody s inými spoločnosťami, ktoré im poskytli rovnakú službu. Najnovšie sa na elektrickej kolobežke preveziete aj v Liptovskom Mikuláši.

Pokiaľ sa potrebujete v meste rýchlo presúvať či už do školy, za prácou alebo na stretnutia, môžete na to využívať zdieľané elektrické kolobežky. Projekt ekologickej a lacnej mobility je v našom meste pilotný, so skúšobnou dobou na jeden rok. Má odľahčiť cesty a urobiť mestskú dopravu dostupnejšou a udržateľnou, priblížilo mesto.

Obmedzenie veku aj rýchlosti

Jazda na zdieľanej kolobežke od značky Dott má svoje pravidlá. Prvým z nich je veková hranica - vozidlá si nebude môcť prenajať nikto, kto nedosiahol 15 rokov. Mesto sa rozhodlo aj pre obmedzenie maximálnej rýchlosti, ktorá je rôzna v jednotlivých častiach mesta a závisí od počtu chodcov v daných lokalitách.


Najvyššia možná rýchlosť bude nastavená na 25 kilometrov za hodinu, v širšom centre Mikuláša na 20 kilometrov za hodinu a v historickom centre systém zníži rýchlosť len na 10 kilometrov za hodinu.

„Rýchlosť bude cez GPS regulovať priamo prevádzkovateľ. Obmedzenia sú prísnejšie v lokalitách, kde je vyššia pravdepodobnosť stretu s chodcami,“ vysvetlil vedúci odboru dopravy z mestského úradu Gabriel Lengyel.  

Parkovanie a jazda po chodníkoch

V snahe predísť nespokojnosti občanov a prípadnému vandalizmu sa mesto rozhodlo jasne definovať stojiská, kde bude možné kolobežky zaparkovať. V centre ich nájdete pri Župnom dome, Liptáčiku, Čiernom orlovi, pri knižnici, pred Domom kultúry, v Baťovej uličke, na Garbiarskej ulici, pri plavárni a pred mestským úradom. Vo zvyšných častiach mesta ich však môžete nechať kdekoľvek, kde nezavadzajú účastníkom cestnej premávky.

Keďže sú vozidlá vybavené vymeniteľnou batériou, stačí priniesť novú na miesto, kde sú zaparkované, a nie je nutné ich sťahovať z verejného priestoru. Osoby, ktoré na nich jazdia, by nemali využívať chodníky, keďže to zakazuje zákon. Otázne je, koľko ľudí ho bude porušovať.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: