Žilinčania pravidelne kupujú jedlo pre hladných v Bistre Kámo. Otvorí pobočku aj v Žiline?


Foto: Žilinčania pravidelne kupujú jedlo pre hladných v Bistre Kámo. Otvorí pobočku aj v Žiline? Foto: Facebook/Bistro KÁMO Ilava - rýchle občerstvenie

V susednom Trenčianskom kraji stojí malá prevádzka, ktorú každodenne navštevujú ľudia s dobrým srdcom. Každý zákazník, ktorý príde do Bistra Kámo v Ilave, môže vopred zaplatiť teplé jedlo tým, ktorí ho potrebujú viac.

Hladní ľudia bez domova, ale aj mamičky s deťmi či osoby v ťažkej životnej situácii si vďaka dobrosrdečným zákazníkom môžu vybrať, na čo majú chuť. Na nástenke pred bistrom totiž visia pripnuté bločky s rôznymi pokrmami a nápojmi zadarmo.

Majitelia reštauračného zariadenia zvyknú svojim štedrým hosťom ďakovať nielen osobne, ale aj na sociálnych sieťach. Vďaka tomu sa verejnosť nedávno dozvedela o malej Miške z Kotešovej, ktorá si odkladá peniažky práve na zaplatenie jedla pre núdznych v Bistre Kámo. Nie je však ani zďaleka jediná zo Žiliny a okolia, ktorá pomáha nasýtiť žalúdky hladných Ilavčanov.

„Začalo sem veľa ľudí chodiť zo Žiliny a Žilinského kraja. Je úžasné, že v Žiline sa už vytvorila komunita priateľov, ktorí pravidelne prichádzajú podporovať ľudí v núdzi kúpou jedla na nástenku,“ napísal majiteľ bistra.

Pomoc vo väčšom začala ženou, ktorá priniesla peniaze vyzbierané vo svojej obci, aby zaplnila nástenku novými bločkami. Okrem toho v bistre nechala aj oblečenie, ktoré taktiež venovali ľudia z jej obce. Nasledovala malá Miška z Kotešovej a slová sa začali šíriť do širokého okolia.


„Teraz prichádzajú rodiny,  prišli tri po sebe čo povedali,  že susedia alebo kamaráti nám povedali, ak chcete, choďte tam a môžete pomôcť druhým ľuďom. Potom sa spolu stretnú a hovoria si zážitky,“ vysvetlil majiteľ prevádzky.

Je veľmi rád, že sa obyvatelia Žiliny a okolitých obcí stretávajú a práve jeho bistro je predmetom ich konverzácií. Keď sa s ním stretnú, zistia, že majú niečo spoločné.

„Keď niekto príde zo Žiliny, tak sa pochválim, že aj ja som sa narodil v Žiline v kolónii v Celulózke a do 5 rokov som aj žil v Žiline.  Porozprávam, ako sme s otcom chodili ešte na konské dostihy ako to vyzeralo, keď ešte Vlčince nestáli a kde sme chodili na čučoriedky,“ dodal majiteľ s tým, že jeho mama zas pochádza z Lietavy.

Keďže sa Žilinčania vracajú do jeho bistra opakovane, pred letom začal uvažovať o otvorení novej prevádzky práve v našom meste. Boli by ste za?