Terchovské národné divadlo oslavuje 10 rokov! Pomôžte mu udržiavať tradície nažive


Foto: Terchovské národné divadlo oslavuje 10 rokov! Pomôžte mu udržiavať tradície nažive Foto: donio.sk

Terchová je vďaka bohatému kultúrnemu dedičstvu a vytrvalým snahám občanov miestom, kde sa prelína minulosť s prítomnosťou. K zachovaniu miestnej kultúry prispieva aj Terchovské národné divadlo (TND), ktoré prostredníctvom svojich inscenácií udržiava tradície nažive už 10 rokov.

Prvú dekádu svojho pôsobenia divadlo oslávi v septembri premiérou pripravovanej inscenácie Pani richtárka. Táto udalosť však nebude len obyčajnou oslavou, ale aj poctou hlavnému zakladateľovi a bývalému vedúcemu súboru, Vladimírovi Švecovi, ktorý sa svojej vášne musel vzdať kvôli zdravotným problémom. Na jeho počesť sa táto premiéra stane divadelným sviatkom.

Napriek nadšeniu, ktoré je po desiatich rokoch stále živé, sa divadlo ocitá na križovatke a potrebuje pomoc pri smerovaní v budúcnosti. Finančné prostriedky sú pre ďalší chod divadla nevyhnutné. Každoročne získavajú dotáciu z obce, tá však len minimálne pokrýva náklady na výrobu a stavbu scén či výpožičku kostýmov. 

Väčšina financovania pochádza zo skromných príspevkov dobrosrdečných divákov a súkromných zdrojov členov. Je jasné, že súbor nutne potrebuje rozšíriť svoj divadelný fundus a techniku, a to najmä hudobnú a svetelnú výbavu, no to bez pomoci zvonku nezvládne. Preto sa divadelníci obracajú priamo na všetkých priaznivcov kultúry.


„Z predstavení odchádzate šťastní, zaujatí a my – herci, plní nadšenia, že Vás baví to, čo robíme. Chceme v tom pokračovať ďalej,“ hovoria s láskou k umeniu. Ak ani vám nie je slovenská kultúra ľahostajná, podporiť ju môžete po kliknutí SEM.

V kampani na Donio môžete terchovskému divadlu prispieť podľa vlastnej voľby, od 5 eur až po 20 eur a viac. V prípade, že kultúre darujete 15 eur a viac, spolu s dobrým pocitom získavate aj vstupenku na premiéru inscenácie Pani richtárka a tričko TND.

Najštedrejší darcovia kúpou odmeny za 20 a viac eur získajú vstup na pripravovanú výročnú inscenáciu Pani richtárka, pričom po skončení predstavenie ich čaká aj prípitok a vstup na banket s občerstvením.