Rodičia, rozlúčte sa s 200 eurami na dieťa. Bonus sa od budúceho roka výrazne zníži


Foto: Rodičia, rozlúčte sa s 200 eurami na dieťa. Bonus sa od budúceho roka výrazne zníži Foto: canva.com

Rodičia, pripravte na zníženie daňového bonusu a prídavkov na dieťa. Rodičovský bonus, často označovaný ako „200 eur na dieťa“ propagovaný na bilbordoch Igora Matoviča, môžu v súčasnosti využívať pracujúci rodičia. Už budúci rok však môže dôjsť k jeho zrušeniu. Podľa nového zákona má tento bonus skončiť a vláda zatiaľ nepredstavila žiadnu alternatívu. Tvrdí, že takýto štedrý príspevok si štát nemôže finančne dovoliť. Informuje o tom portál peniaze.sk

Rodiny s deťmi majú v súčasnosti maximálny daňový bonus vo výške 140 eur a prídavky na dieťa vo výške 60 eur, čo spolu tvorí až 200 eur mesačne. Tento finančný príspevok je pre mnohé domácnosti významnou pomocou, avšak táto podpora sa čoskoro výrazne zníži a môže to mať veľký dopad na ich mesačné príjmy.

Podľa aktuálnych zákonných úprav budú rodičia môcť poslednýkrát využiť súčasnú výšku daňového bonusu v decembri tohto roka. Od januára sa maximálna suma pri menších deťoch zníži zo 140 na 100 eur a okruh ľudí, ktorí budú mať nárok na maximálny bonus, sa zúži. Pri deťoch starších ako 15 rokov klesne ešte citeľnejšie a to rovno na 50 eur mesačne. Pracujúci rodičia detí to tak pocítia vo výplatných termínoch, kedy sa ich čistá mzda výrazne zníži.

Podľa vlády je súčasná úroveň daňového bonusu pre štát príliš nákladná. Minister financií Ladislav Kamenický už dávnejšie avizoval veľké šetrenie. Ročne plánuje ušetriť až 1,4 miliardy eur, pričom 1,2 miliardy ročne predstavuje súčasný daňový bonus. Konečné rozhodnutie o týchto opatreniach padne po predstavení konsolidačného balíčka, ktorý minister financií čoskoro predloží.