Strednú školu v Bytčici čaká rozsiahla modernizácia. Len projekt bude stáť 219-tísic eur


Foto: Strednú školu v Bytčici čaká rozsiahla modernizácia. Len projekt bude stáť 219-tísic eur
Galéria: 7 fotiek
Foto: ŽSK

Spojená škola v žilinskej mestskej časti Bytčica prejde rozsiahlou rekonštrukciou. Po zlúčení so strednou školou na Sasinkovej ulici ju navštevuje výrazne väčší počet žiakov. Žilinská župa preto považuje modernizáciu priestorov i vonkajšieho areálu školy za nevyhnutnú. Len za projekt zaplatí 219-tisíc eur. 

„Nový režim využívania si vyžaduje prispôsobenie školských zariadení a infraštruktúry, aby mohli adekvátne vyhovieť potrebám oboch škôl, ich zamestnancov a žiakov,“ uvádza krajská samospráva v podkladoch k verejnému obstarávaniu. Cieľom investície je zlepšiť energetickú efektívnosť, udržateľnosť a celkovú kvalitu prostredia v školskom areáli prostredníctvom moderných technológií a modernizácie infraštruktúry. 

Rekonštrukcia zahŕňa komplexnú obnovu exteriéru aj interiéru všetkých budov. Nový šat dostane administratívna budova „B“, telocvičňa, kotolňa, posilňovňa, garáž a budova teoretického vyučovania, kde plánujú vytvoriť oddychovú zónu pre žiakov. Byt, v ktorom kedysi býval správca objektu a v súčasnosti slúži ako prevádzka odborného výcviku pre odbor aranžér, bude prestavaný na dielne. Areál tiež bude mať nové oplotenie a parkovisko.

Verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu k modernizácii vyhlásili v júli tohto roka. Víťazným uchádzačom sa stala spoločnosť Projekt-reality z Čadce, s ktorou má župa už podpísanú aj zmluvu. Firma musí pripraviť kompletný projekt, pričom sa ráta aj s občasným odborným autorským dohľadom počas realizácie zákazky. Celková suma predstavuje vyše 219-tisíc eur bez DPH.

Začnú najskôr o rok 

Stavba je rozdelená do dvoch etáp. V prvej etape bude realizovaná nová areálová kanalizácia a vodovod s novými napojeniami na verejné siete. „Pri tejto etape je pred dokončením projekt stavby a vybavujú sa potrebné povolenia. Predpoklad zahájenia prác je november 2024,“ uviedla hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová. 


V druhej etape sa bude realizovať modernizácia samotných objektov školy. Tam je však nutné počkať na spracovanie projektovej dokumentácie, vybavenie stavebného povolenia a verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby. Takisto je nutné, aby krajskí poslanci stavbe pridelili a schválili finančné prostriedky v rozpočte župy na rok 2025.

„Termíny sú zatiaľ nastavené tak, že by stavba mohla začať najskôr v septembri 2025. Termín ukončenia stavebných prác budeme vedieť stanoviť až na základe spracovanej projektovej dokumentácie,“ dodala hovorkyňa krajskej samosprávy. 

Čo bude s výučbou?

Spojená škola v Bytčici mala pred zlúčením 250 žiakov, v strednej škole na Sasinkovej sa vzdelávalo približne 220 detí. Počet žiakov v oboch školách podľa žilinskej župy postupne klesal a vyťažené boli len na polovicu. Ich spojením a presťahovaním do jednej budovy sa tak po chodbách pohybuje oveľa väčší počet žiakov a jej priestory sú vyťaženejšie. 

Na krajskú samosprávu sme sa preto obrátili s otázkou, ako bude prebiehať vyučovanie v čase modernizácie. „Vyučovanie prebehne striedavo v priestoroch školy a u zamestnávateľov. Rozvrh a striedanie žiakov v škole bude prispôsobené tak, aby modernizácia nezasahovala do procesu a kvality vyučovania,“ uzavrela hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová.