Horskí cyklisti budú mať v Žiline nové zázemie. Dobrovoľníci chcú vybudovať trate v lesíku pri Dubni


V Žiline vzniknú nové trate pre horských cyklistov

Foto: Horskí cyklisti budú mať v Žiline nové zázemie. Dobrovoľníci chcú vybudovať trate v lesíku pri Dubni
Galéria: 5 fotiek
Foto: OZ Bike Trails

Horská a zjazdová cyklistika sa v okolí Žiliny teší veľkej popularite. Pri bicyklovaní po úzkych chodníkoch sa musia cyklisti popasovať s mnohými zákrutami či skokmi, čo môže tento šport robiť aj nebezpečným. Najnovšie sa skupina dobrovoľníkov rozhodla zrevitalizovať cyklotrate v lesíku za obchodným centrom Dubeň. Milovníci horskej cyklistiky tak budú mať v Žiline nové zázemie.

Žilinskí cyklisti sa prostredníctvom nezávislej organizácie Bike Trails usilujú o legalizáciu, rozšírenie a skvalitnenie infraštruktúry pre horskú cyklistiku. Momentálne sa totiž dá v lesíku pri Dubni využívať iba určitá časť trailov, ktoré su vykosené a vyčistené. Zvyšné musia počkať na menšie úpravy a preto nie sú prístupné kvôli bezpečnosti. 

„Revitalizácia zahŕňa obnovu povrchu a pôvodnej kontúry trate, prípadne vylepšenia, predĺženia kvôli zmenám v poraste lesa. Trate sa čiastočne zachovali v lesnom pásme. Tam, kde prebehla ťažba suchých stromov, ich však musíme vybudovať nanovo a dopojiť,“ vysvetľuje Ivo Dupal z občianskeho združenia Bike Trails.

Dobrovoľníci sa taktiež musia prispôsobiť parcelám, ktoré im prenajalo Mesto Žilina. Vďaka tomu vytvoria úplne nové traily, ktoré bude môcť využívať široké spektrum jazdcov aj verejnosť. Kľúčovou súčasťou budovania tratí a revitalizácie okolia budú dobrovoľníci, problém však nastal v oblasti financovania.

Rozhodli sa preto vytvoriť verejnú zbierku, prostredníctvom ktorej môžete vznik cyklotrás podporiť aj vy. Cieľom je vyzbierať 5-tisíc eur. Finančné prostriedky budú využité na nákup špecializovanej mechanizácie za 3600 eur a materiálu potrebného na budovanie cyklotrailov, ktorý by mal stáť 1900 eur. 


„Mechanizácia je kľúčová pre efektívne a kvalitné spracovanie terénu, čo nám umožní vytvárať bezpečné a trvácne traily. Materiál bude použitý na výstavbu a údržbu tratí, aby sme zabezpečili ich dlhodobú udržateľnosť a bezpečnosť,“ vysvetľujú cyklisti z Bike Trails. 

Realizácia tratí externou spoločnosťou by podľa nich vyšla aj niekoľkonásobne viac. „Keby jednu takúto trať budovala firma, stála by desaťtisíce eur, závisí od charakteru a náročnosti. Skromný odhad je niekde medzi 40 až 50-tisíc eur. V zbierke sa snažíme získať naozaj len náklady, dodal Ivo Dupal. 

Galéria: 5 fotiek

Zajazdia si deti aj pretekári

Celý projekt bude prístupný širokej verejnosti, pričom sa nachádza v blízkosti obchodnej zóny s možnosťou parkovania priamo na mieste.

Aktuálne sa v lesíku nachádza jedna rozvetvujúca trať, ktorá bola poškodená ťažbou kalamitného dreva. Dobrovoľníci sa preto chcú zamerať najskôr na opravu existujúcich trailov, aby boli maximálne pripravené na nadchádzajúcu sezónu. Popri opravách plánujú rozšíriť projekt o minimálne dve nové trate, skrášliť a vyčistiť vstup do lesa a vybudovať malý pumptrack pre najmenších.


Trate budú tvorené iba hlinenými prvkami, ako sú vlny, klopené zákruty a skoky. Koncipované budú tak, aby si mohol zajazdiť každý - od detí na odrážadlách, až po pretekárov v zjazde na špeciálne určenej trase. Celý areál je navrhnutý ako uzavretý okruh, ktorý umožňuje bezpečný návrat po cyklochodníku od konca tratí až na ich začiatok. Zajazdiť si môžu milovníci zjazdovej, enduro a horskej cyklistiky.

„Trate plánujeme označiť podľa obtiažnosti, čiže ich bude môcť využívať ktokoľvek a kedykoľvek, pokiaľ mu to dovolia skúsenosti a počasie. Jedinou povinnosťou bude prilba, prípadne chrániče tela,“ spresňuje Ivo Dupal. Aktuálne sú nové trate už aj vykosené a vyznačené. Drobné práce by mali prebehnúť ešte pred ukončením zbierky.


Skúsenosti už majú

Nezávislá organizácia Bike Trails zahŕňa bývalých pretekárov i talentovaných mladých juniorov. Okrem zdolávania úzkych chodníkov však majú skúsenosti aj s ich výstavbou. V spolupráci s organizáciou OKO TRAILS realizujú projekty cyklistických chodníkov pre lyžiarske stredisko Vrátna, aktívne sa podieľajú na výstavbe cyklotrás na Hradisku či úpravách cyklistických trás v regióne Rajeckých Teplíc.

Nové bezpečné a legálne traily v Lesíku pri Dubni by mali spĺňať požiadavky aj náročných disciplín, čím budú slúžiť širokému spektru cyklistov. Podľa ambicióznych cyklistov zatiaľ žiaden podobný projekt v okolí neexistuje, čo ešte zvyšuje jeho unikátnosť a význam pre nadšencov horskej cyklistiky všetkých vekových kategórií. Navyše podporí aj športového ducha v meste. 

Podporte realizáciu cyklotrate Lesík Trails





Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj