V Kunerade odhalili repliku partizánskeho bunkra. Obec chce budovať historický turizmus


Foto: V Kunerade odhalili repliku partizánskeho bunkra. Obec chce budovať historický turizmus Foto: OOCR Rajecká Dolina

Koncom augusta sa každoročne oslavuje výročie Slovenského národného povstania. Tento rok od významného míľnika v našich dejinách uplynie presne 80 rokov, oslavy v mnohých mestách a obciach sú preto ešte veľkolepejšie, než obvykle.

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Rajecká dolina pri tejto príležitosti vybudovala repliku partizánskeho bunkra. Nový bod záujmu pre milovníkov histórie pribudol na turistickej a cykloturistickej trase z obce Kunerad na Martinské hole, konkrétne v časti Veterné pri pomníku A.B. Rogačevského. Pamätník bol slávnostne odhalený v sobotu 24. augusta.

 

Cieľom aktivity je odhaľovať návštevníkom a turistom významnú históriu Rajeckej doliny, ktorá mala vplyv na vývoj spoločenských udalostí 20. storočia na celom Slovensku. Aktivita nadväzuje na predchádzajúce aktivity približovania povstaleckej histórie tejto dedinky, ktoré v minulosti organizovalo miestne občianske združenie AKURAD,priblížila organizácia.

Financie na výstavbu bunkra poskytlo Ministerstvo obrany Slovenskej republiky. Rezort prisľúbil, že bude aj naďalej podporovať aktivity smerujúce k rozvoju historicko-národného povedomia. Rajecká dolina je podľa slov štátneho tajomníka Vojtašoviča výborným lákadlom pre milovníkov prírody aj histórie.


 

Nesmierne ma teší, že pamiatka na tých, ktorí sa pričinili o slobodné a demokratické Slovensko v moderných dejinách v povstaleckej obci Kunerad stále pretrváva. Touto aktivitou realizujeme našu koncepciu historického turizmu. V budúcich rokoch pribudnú k bunkru repliky strielní, fotopointy partizánov, informačné tabule o SNP ako aj pamätník 22 českým četníkom, ktorí prišli na pomoc SNP z protektorátu, vyjadril sa predseda OOCR Rajecká dolina.

Oslavy Slovenského národného povstania však nekončili odhalením bunkra. Nasledoval pietny akt pri pamätníku SNP pod Kuneradským zámkom a turistický prechod Cestou padlých hrdinov. Deň predtým sa uskutočnilo podujatie živý pamätník rodáčke z Kuneradu Pavlíne Dubeňovej za jej činy počas povstania.

 

Podujatie začalo večernou prehliadkou Kuneradského zámku o 18.00 hod. Následne sa účastníci presunuli do lesa nad Kuneradským zámkom, kde sa konala partizánska hostina. Prítomní mohli skúsiť chlieb, ktorí pani Dubeňová pravidelne piekla partizánom a zažiť jej životný príbeh ako lesnej robotníčky, ktorá sa zaslúžila o výsadbu lesov v okolí Kuneradu,dodala OOCR.