Telo mamy na pohrebe neuvidia. V martinskej nemocnici sa pokazil mraziaci box, preto zdegradovalo


Foto: Telo mamy na pohrebe neuvidia. V martinskej nemocnici sa pokazil mraziaci box, preto zdegradovalo Foto: freepik.com

Rodinu zo Žilinského kraja zasiahla koncom augusta devastujúca správa. Umrela im mama, ktorá naposledy vydýchla na operačnej sále Univerzitnej nemocnice v Martine. Tým však ich nešťastie neskončilo.

Pani Anna zomrela vo štvrtok 22. augusta. Podľa smútiacej dcéry nemala pripravené prepúšťacie papiere, preto bol prevoz zosnulej ženy možný až v pondelok 26. augusta. Počas víkendu sa však v nemocnici pokazila chladiaca technika, ktorá mala telo udržať v zachovalom stave.

„Po prevzatí tela nás kontaktovala pohrebná služba s tým, že telo nie je v stave, aby mohlo byť na pohrebe vystavené verejnosti. Podľa informácií, čo máme, sa jedná o viacero tiel, ktoré boli znehodnotené,“ napísala nešťastná dcéra v snahe skontaktovať ďalšie poškodené rodiny.


Na prípad reagovala aj nemocnica, ktorá priznala, že počas víkendu (24. až 25. augusta) došlo k technickej poruche chladiaceho boxu, kde bol korpus uskladnený. Kvôli nedostatočnému chladeniu sa posmrtné zmeny na tele rozvinuli rýchlejšie. Podľa jej vyjadrenia tam však cez víkend nemuselo ostávať.

Telo zosnulej bolo pripravené na prevzatie pohrebnou službou nasledujúci deň po úmrtí, t. j. v piatok 23. augusta. Pohrebná služba ho vyzdvihla až po víkende, počas ktorého došlo k technickej poruche chladiaceho boxu,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová.

Nemocnica taktiež popiera informáciu o znehodnotení viacerých tiel čakajúcich na pohreb. „Išlo o prvý a jediný takýto prípad v našej nemocnici, nijakí ďalší pozostalí nás v tejto súvislosti nekontaktovali. Vzniknutá situácia nás úprimne mrzí a prijali sme opatrenia, aby sa neopakovala,“ dodala Kapustová.