FOTO: Netradičný svetový rekord: Lukáš z Liptova uvaril bryndzové halušky na vrchole Kilimandžára


FOTO: Netradičný svetový rekord: Lukáš z Liptova uvaril bryndzové halušky na vrchole Kilimandžára
Galéria: 19 fotiek
Foto: Lukáš Baránek

Uvariť bryndzové halušky v nadmorskej výške 5 895 metrov nie je jednoduché. Tam totiž neplatí známa metóda počkať, kým vyplávajú na povrch a povariť ich dve minúty. Lukášovi z Liptovského Mikuláša sa to však podarilo. Tradičné národné jedlo Slovákov uvaril na vrchole Kilimandžára v Tanzánii, čím dosiahol netradičný svetový rekord. 

Nápad s najvyššie uvarenými bryndzovými haluškami v histórii pritom prišiel len náhodou. „Chystal som sa na Kilimandžáro, ale chcel som spraviť aj niečo hodnotové. Vnímam, že na Slovensku si často neuvedomujeme, čo máme a na čo môžeme byť hrdí. Neskôr mi napadli bryndzové halušky, keďže pre mňa symbolizujú našu národnú identitu. Chcel som tiež zvýšiť povedomie o slovenskej kultúre, ktorá môže rezonovať aj vo vzdialených kútoch sveta,“ prezradil Lukáš. 

Celá expedícia na najvyššiu horu Afriky začala 1. septembra ráno a trvala osem dní. Dobrodružstvo začalo príletom do Tanzánie, kde sa Lukáš stretol s ďalšími troma členmi výpravy. Naplánovali si logistiku celého výstupu a aké potraviny im treba na dosiahnutie rekordu vziať. Na začiatočný bod, ktorý sa nachádzal vo výške 2000 m.n.m., sa odviezli autobusom. 

„Cesta, ktorou sme šli, sa volá Lemosho a je nazývaná aj najkrajšou cestou, keďže prechádza štyrmi vegetačnými pásmami - pralesom, kosodrevinou, vysokohorskou púšťou a na vrchole ľadovcom,“ opisuje  Lukáš začiatky výstupu. Ako ňou postupovali, zbierali výškové metre a každý večer navštívili iný kemp. Veľmi teplé dni striedali nesmierne chladné noci, v ktorých bol aj spánok výzvou.

V takejto výške už bolo dôležité sledovať aj zdravotný stav a saturáciu kyslíka v krvi. „Celý čas som aj bral tabletky na riedenie krvi, čo pomáha k presunu kyslíka a teda zľahčuje aklimatizáciu. Takto vysoko sa však človek aj tak zadýcha už pri dlhšom skoku, či krátkom pobehnutí,“ opisuje Lukáš. Posledný kemp, ktorý navštívili, sa nachádzal vo výške až 4600 m.n.m. 


Galéria: 19 fotiek

V „deň D“ zazvonil členom výpravy budík už pred 4. hodinou ráno. Počasie bolo nesmierne priaznivé - jasná obloha v kombinácii s minimom vetra tvorili ideálne podmienky na nasledujúcich šesť hodín výstupu. Po príchode na samotný vrchol Kilimandžára prišiel čas variť halušky. Cesto z múky a zemiakov bolo predpripravené, bryndzu z Liptova doniesli v chladiacom boxe a slaninu mali z Tanzánie.

„Plynový horák sme umiestnili do vedra, aby sme ho chránili pred vetrom. Oheň nebolo ľahké zapáliť, podarilo sa to asi až na tretiu, či štvrtú zápalku. Následne som halušky nožíkom nachádzal do vody. Nepočítali sme však s tým, že v takejto výške sa začne voda variť veľmi rýchlo a tak sme ich museli neustále pozorovať,“ opisuje Lukáš s tým, že celý proces varenia trval asi hodinu. 

Halušky sa nakoniec podarili. Po vybratí z vody ich zmiešali s bryndzou, na vrch pridali slaninu a mohlo sa ochutnávať. Dobrodružstvo v podobe výstupu na najvyššiu horu Afriky sa tak spojilo s najvyššie uvarenými bryndzovými haluškami na svete, ktoré chutili aj členom z Tanzánie. Po príchode do kempu nasledovala oslava a zaslúžený oddych.

Čo však bude s netradičným rekordom ďalej? Lukáš prezradil, že týmto dobrodružstvom to nekončí a v podobných aktivitách plánuje pokračovať: „Ďalší rok sa chystám do Himalájí, kde budem rozmýšľať podobným štýlom. Práve pripravujeme dátum, vrch a ľudí na túto expedíciu. Uvidíme, či pôjde o halušky, ale určite nás čaká niečo národné.“