Pripravili tony piesku, čistia potoky a kanály, kopú žľaby. Hasiči v Žilinskom kraji sa pripravujú na povodne


Hasiči pripravili tony piesku, vykopali žľaby a vyčistili kanály

Foto: Pripravili tony piesku, čistia potoky a kanály, kopú žľaby. Hasiči v Žilinskom kraji sa pripravujú na povodne
Galéria: 12 fotiek
Foto: Facebook/Hasiči Martin - Priekopa a Lucia Alena Dudekvá

Meteorologické výstrahy pred silnými dažďami, ktoré môžu spôsobiť vyliatie vodných tokov či preplnenie kanalizácie, postavili do pohotovosti profesionálnych aj dobrovoľných hasičov v Žilinskom kraji.

Už včera 12. septembra preto začali s prípravami na tie najhoršie scenáre. Vo viacerých mestách a obciach naskladnili obrovské množstvo piesku, ktorým plnia vrecia slúžiace ako protipovodňové zábrany. Dobrovoľní hasiči z martinskej časti Priekopa majú napríklad aktuálne pripravených asi 2 500 vriec a 40 ton piesku.

„Podľa predpovedí je možný vysoký úhrn dažďových zrážok v regióne Turiec, čo môže spôsobiť vzostup riek a potokov na území mesta Martin. V súčinnosti s ostatnými záchrannými zložkami a mestom Martin sa budú priebežne sledovať vodné toky na území mesta a následne na to vykonávať opatrenia na zabránenie veľkých škôd. V prípade ohrozenia osôb, zvierat alebo majetku neváhajte a kontaktujte tiesňovú linku na čísle 150 / 112 alebo priamo nás na čísle 0904 746 061,“ napísali hasiči z Priekopy na sociálnej sieti.

Okrem príprav na povodne vykonávajú príslušníci zborov aj prevenčné kroky. Odstraňujú popadané stromy z potokov, ale aj iné prekážky, ktoré by mohli zabrániť stabilnému prietoku vody. Čistia tiež kanalizačné vpusty a pristúpili aj ku kopaniu nových jarkov pri cestách, aby predišli ich zaplaveniu. Za tieto práce poďakovala starostka obce Povina miestnemu dobrovoľnému hasičskému zboru.

„Každý by mal spozornieť a skontrolovať, či má všetko čo sa týka prietoku dažďovej vody v poriadku, či má vyčistené to, čo má byť vyčistené od tráv, konárov a nánosov. Rúram v príjazdových cestách k naším domom, ktorými sme vode urobili bariéru treba skontrolovať, aby mali dostatočný prietok. My máme protipovodňovú techniku skontrolovanú a pripravenú na zásah. Členovia dobrovoľného hasičského zboru budú priebežne kontrolovať hladinu rieky a kanálov,“ vyzývajú občanov hasiči z Višňového.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu




Bratislava
Bratislava
Nitra
Banská Bystrica
Trnava
Trenčín
Prešov
Košice
Košice
Trnava
Banská Bystrica
Trenčín
Prešov
Nitra