O herniach a kasínach v Žiline sa dnes hlasovať nebude. O dohode s Trabelssiem rozhodnú čoskoro


O umiestnení herní a kasín v Žiline sa dnes rokovať nebude

Foto: O herniach a kasínach v Žiline sa dnes hlasovať nebude. O dohode s Trabelssiem rozhodnú čoskoro Foto: Mesto Žilina

Dnes 24. septembra o 9:00 hod. ráno začalo 13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline. V úvode padlo niekoľko návrhov na stiahnutie navrhovaných materiálov z rokovania. Väčšina z nich bola odsúhlasená, o dohode s Trabelssiem sa však napriek nesúhlasu niektorých poslancov hlasovať bude.

Primátor Fiabáne najskôr stiahol vlastný návrh, ktorý mal stanoviť pravidlá na podporu športovej činnosti jednotlivcov a klubov mestom Žilina. Pojednávať mal o tom, kedy a za akých podmienok poskytne radnica dotácie fyzickým alebo právnickým osobám pôsobiacim v oblasti športu.

Na jeho návrh nadviazal poslanec Peter Steinhübl, ktorý žiadal stiahnutie materiálov o 50 % zľave za nájom pre mládežnícke športové kluby so sídlom v Žiline, o pláne rekonštrukcie chodníkov ako aj o návrhu všeobecne záväzného nariadenia o podmienkach prevádzkovania hazardných hier na území mesta Žilina.

Toto nariadenie malo upraviť podmienky umiestnenia hier a kasín na území mesta Žilina a presunuté bolo už z predošlého zasadnutia. Poslanci väčšinovo odhlasovali stiahnutie všetkých troch dokumentov, rokovať sa o nich preto dnes nebude.

Poslanec František Talapka ešte pred zasadnutím poslal primátorovi žiadosť o presunutie materiálu o majetkovom vyrovnaní s podnikateľom Georgeom Trabelssiem na nasledujúce rokovanie mestského zastupiteľstva. Svoj návrh a dôvody zopakoval aj dnes.



Jeho hlavnou motiváciou pre stiahnutie dokumentu bol nedostatok času na preskúmanie súdneho rozhodnutia, na základe ktorého chce mesto znížiť hodnotu svojho podielu v Žilinskej parkovacej spoločnosti o 3,3 milióna eur. Poslanci dostali možnosť do neprávoplatného rozhodnutia súdu nahliadnuť, nemohli ho však fotografovať ani ho nedostali v mailovej podobe. Podľa primátora však mali dostatok informácií a času na rozhodovanie na dnešnom zasadnutí.

O návrhu za stiahnutie dokumentu sa hlasovalo, za boli šiesti poslanci, proti ôsmi a zdržali sa deviati. O výmene podielu v parkovacej spoločnosti za skelet športoviska na Karpatskej ulici sa preto rokovať bude. Poslanec Jozef Juriš následne dosiahol jeho presunutie takmer na začiatok zasadnutia.