Mesto získa skelet na Karpatskej za podiel v Trabelssieho firme. Hriechy minulosti treba vysporiadať, tvrdí Čepec


Žilina sa vzdá 3,3 milióna eur a získa skelet na Karpatskej

Foto: Mesto získa skelet na Karpatskej za podiel v Trabelssieho firme. Hriechy minulosti treba vysporiadať, tvrdí Čepec Foto: Peter Fiabáne a redakcia

Hodinu po začatí 13. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiline začalo rokovanie o bode, ktorý mnohí označili za najdôležitejší. Poslanci rozhodovali o tom, či sa radnica vyrovná so spoločnosťou podnikateľa Georgea Trabelssieho. Výsledkom by bolo získanie rozostavaného skeletu a pozemku na Karpatskej ulici. Mesto by však znížilo hodnotu svojho podielu v Žilinskej parkovacej spoločnosti o 3,3 milióna eur a ukončilo všetky súdne spory s protistranou.

Okamžite po spustení rozpravy padlo upozornenie, že komisia pre ochranu verejného záujmu prijala podnet na prešetrenie konfliktu záujmov. Kvôli časovej tiesni však nemohla túto požiadavku splniť. Poslanci majú preto sami deklarovať, pokiaľ vedia o vlastnom konflikte záujmov. Nikto na túto výzvu nereagoval a štyria menovaní poslanci nám v odpovediach obvinenia rázne odmietli.


Poslanci, ktorí od začiatku návrhu odporujú, opäť zopakovali, že nemali dostatok času a informácií na prijatie tak dôležitého rozhodnutia. Nadväzovali predovšetkým na diskusiu z úvodu zasadnutia, kde sa spomínal krátky čas na nahliadnutie do rozsudku prvostupňového súdu, ktorý zamietol žalobu o vystúpenie mesta zo Žilinskej parkovacej spoločnosti. Samospráve však mal navrhnúť podniknutie iných krokov na ochranu svojho majetku. Právnik mesta Slavomír Trnkócy túto informáciu odmietol, súd mal hovoriť len o iných možnostiach ukončenia majetkovej účasti v spoločnosti.

Každý Žilinčan dá Trabelssiemu 50 eur, tvrdí Talapka

Podľa Cibulku radnica nevyčerpala všetky možnosti, ako zabezpečiť majetok občanov. Primátor podľa jeho slov od roku 2019 neurobil ani jeden krok, aby získal tieto peniaze späť a nepodal žiadnu žalobu súvisiacu s majetkom. Čepec mu oponoval, že všetky premlčacie lehoty, kedy sa mohlo mesto akokoľvek brániť, skončili skôr, než Fiabáne usadol na primátorskú stoličku.

Talapka zopakoval, čo ktorá strana prináša v navrhovanom vyrovnaní. Trabelssieho firma ponúka pozemok, ktorý získala za korunu, a skelet v hodnote približne 1,3 milióna eur. Mesto sa má v prospech parkovacej spoločnosti vzdať majetku, ktorý mal hodnotu 5,6 milióna eur.

Rozdiel v týchto sumách, teda 4,3 milióna eur, je podľa neho suma ekvivalentná parkovnému v Žiline za 14 rokov, ktoré dostalo mesto od parkovacej spoločnosti. Podobnú sumu minie radnica na opravy ciest a chodníkov za 10 rokov, o podobné číslo sa mali tiež minulý rok zvýšiť dane z nehnuteľností. Každý zo Žilinčanov, vrátane najmenších detí, podľa jeho výpočtov Trabelssiemu v prípade prijatia návrhu odovzdá 50 eur.

Podľa Čepca môže mesto bojovať o nulu

Poslanec Čepec však upozornil na skutočnosť, že Žilinská parkovacia spoločnosť mestu stále nezaplatila ani podiel z výberu parkovného za posledných 11 mesiacov, ktorý mu prináleží. Účtovná hodnota podielu, ktorá bola vyčíslená na 4,4 milióna eur (nie 5,3 milióna eur, ktoré radnica do firmy v minulosti vložila) je podľa jeho slov len na papieri. Obáva sa, že mesto bude bojovať o nulu.

„Po rokoch súdnych sporov, ak by sme boli aj úspešní, tak v tej spoločnosti v rámci vysporiadania nášho majetkového nároku bude koľko peňazí? V lepšom prípade tam bude nula a v horšom prípade tam bude hlboký mínus, za ktorý budeme zodpovedať do výšky 59 % nášho podielu. Prečo chceš bojovať o účasť v prázdnej spoločnosti?“ pýtal sa Čepec.


Do debaty sa zapojila aj poslankyňa Turčányiová, ktorá obhajovala svojich kolegov, ktorí pred rokmi odsúhlasili predaj pozemku na Karpatskej za 1 korunu. Uviedla, že tak spravili v dobrej viere, že prinesú Žilinčanom nové športovisko a nečakali neférové jednanie druhej strany. Dnes už vedia, že ich rozhodnutie bolo nesprávne. Mesto podľa nej ťahá za kratší koniec v Žilinskej parkovacej spoločnosti, preto by malo, hoci so stratou, tento toxický vzťah ukončiť. Naťahovanie súdnych sporov môže radnicu stáť ešte viac, než doteraz.

„Myšlienka, že by mal Trabelssie vrátiť pozemok za jedno euro, má síce etický základ, ale v podnikateľskom priestore je utópiou. Preto tento materiál podporím a na rozdiel od niektorých kritických hlasov si myslím, že mesto a jeho právny tím vyčerpali všetky vhodné možnosti,“ dodala Turčányiová.

Poslanec Augustín podotkol, že výsledok právneho sporu nikdy nie je istý. Pokiaľ sa mesto s Trabelssiem nedohodne a bude naďalej pokračovať bez riešenia tohto problému, konštrukcia športoviska na Karpatskej už nemusí byť použiteľná, nakoľko je roky vystavená poveternostným vplyvom. Podľa právnika Trnkócyho je navrhovaná dohoda kompromisom, kde ustúpila aj druhá strana, nielen mesto.

Mesto používa nerovný meter, myslí si Randa

V diskusii vystúpil aj Randa, ktorý vysvetlil, že nikto nespochybňuje snahu mesta získať naspäť Karpatskú. Nepáči sa mu však nerovný meter, ktorý radnica využíva. Zatiaľ čo vymáha svoje nároky od obyčajných občanov či menších spoločností, nechce sa rovnako postaviť k veľkému majetku, ktorý má v Trabelssieho spoločnosti. Má pocit, že vedenie mesta chce zatvoriť oči a pohnúť sa ďalej, pretože mu chýba dôslednosť a odvaha riešiť tento spor.

Viacerí poslanci, ktorí návrh na vysporiadanie majetku podporujú, uviedli rovnaký dôvod. Prajú si spraviť hrubú čiaru za dlhoročnými spormi, ktoré Žilinčanom nepriniesli nič, len zarastený pozemok s nedokončenou konštrukciou športoviska. Podľa Chodelkovej si samotní občania želajú ukončenie nezhôd a vybudovanie športovej haly na Vlčincoch.

Návrh na vysporiadanie prešiel aj cez Komisiu územného plánovania a výstavby. Jej členovia a viacerí architekti odporúčali, aby mesto získalo skelet na Karpatskej. Je podľa nich dôležité, aby sa územie zveľadilo a mesto ďalej rozvíjalo. Táto téma by sa nemala stávať každé štyri roky predmetom predvolebného boja, dodal Juriš.

Analógia s biblickým príbehom o Sodome a Gomore

Čepec k záveru spomenul analógiu s biblickým príbehom o Lotovi a jeho žene, ktorí utekali zo Sodomy a Gomory, aby vysvetlil, že sa minulosť nedá zmeniť a treba byť otvorený novej budúcnosti a príbehu, na ktorý má mesto aktuálne dosah.

„My tu žijeme nejakými ekonomickými súvislosťami, o ktorých niekto pred nami rozhodol. Buď budeme v pozícii štatistov a budeme tu rozprávať, že takto sa to udialo a takto je to zlé či nevýhodné, alebo sa tu konečne po rokoch nájde skupina poslancov, ktorá na seba zoberie bremeno zodpovednosti za to rozhodnutie a postupne vysporiada všetky tieto hriechy minulosti,“ povedal Čepec.

Po rokovaní, ktoré trvalo viac než hodinu, vyzval primátor Fiabáne poslancov k hlasovaniu. Za boli 19, proti 8, nikto sa nezdržal. Návrh na odkúpenie skeletu na Karpatskej výmenou za väčšinový podiel v Žilinskej parkovacej spoločnosti bol schválený. Pokiaľ Cibulka splní svoje hrozby, nasledovať budú podnety na prokuratúru a Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu