Škodí žiarenie z vysielača deťom? Prenájom strechy školy na Hájiku odhlasovali na štvrtýkrát


Spravodajstvo Žilina - Hájik

Foto: Škodí žiarenie z vysielača deťom? Prenájom strechy školy na Hájiku odhlasovali na štvrtýkrát

Na septembrovom rokovaní Mestského zastupiteľstva v Žiline opäť otvorili zámer prenajať strechu základnej školy na Hájiku mobilnému operátorovi. Ten na nej prevádzkuje jedno zo svojich zariadení už vyše 20 rokov. Poslanci sa spočiatku obávali, že žiarenie z vysielača škodí deťom, ktoré školu navštevujú. Prenájom sa preto podarilo schváliť až na štvrtýkrát.

Spoločnosť Orange Slovensko prevádzkuje svoje zariadenie na streche základnej školy na Námestí mladosti už od 1. mája 2003. Škola mala s mobilným operátorom uzavretú zmluvu, ktorá ho zaväzovala platiť ročný nájom za užívanie strechy vrátane elektrickej a optickej prípojky. Koncom roka 2022 však nájomná zmluva skončila.

Riaditeľka školy niekoľkokrát zaslala spoločnosti Orange žiadosť odstránenie zariadenia z budovy školy, avšak bezúspešne. Odstrániť ho nebolo jednoduché kvôli legislatíve a tomu, že prevádzkovanie verejnej elektronickej komunikačnej siete má verejnoprospešný charakter, ktorý je aj v záujme obyvateľov Žiliny. 

Zariadenie tak bolo na streche školy prevádzkované naďalej zadarmo a bez finančnej náhrady. Mestskí poslanci sa rozhodli situáciu riešiť a podali návrh na uzavretie novej zmluvy. Prenájom strechy bol schvaľovaný ako prípad hodný osobitného zreteľa 3/5 väčšinou všetkých poslancov. Bod bol prvýkrát do rokovania zaradený ešte v decembri minulého roka. 

Báli sa o zdravie

Prevádzka vysielača bola spočiatku sprevádzaná obavami z expozície obyvateľov elektromagnetickému žiareniu a jeho vplyvu na ich zdravotný stav. Poslanci preto diskutovali o možnostiach jeho presunu na iné miesto. V lokalite neskôr realizovali aj meranie elektromagnetického žiarenia, ktoré však nepreukázalo žiadne prekročenie limitov a je v súlade s vyhláškou ministerstva zdravotníctva. Napriek tomu niektorí poslanci so schválením zmluvy nesúhlasili.

„Škodí to ľudom náchylným na srdce, malým deťom… Zásadne nesúhlasím, aby takéto zariadenia boli na školských budovách a v obytnom území. Nemusíme sa vrátiť do jaskýň, ale nepovoľujme tam mať takéto silné vysielače. Je to proti zdravému rozumu. Ideme peniaze z nájmu povyšovať nad zdravie človeka a detí?“ uviedol poslanec Dušan Maňák na zasadnutí z februára tohto roka.


Podľa viceprimátora Martina Kapitulíka však samospráva v tomto prípade ťahá za kratší koniec. Ako príklad uviedol podobný súdny spor, ktorý prebiehal v súvislosti s prenájmom školy v Budatíne na prevádzku podobného zariadnia. Pripomenul, že mesto vtedy súd prehralo kvôli vyššiemu záujmu vychádzajúcemu z mediálneho zákona. Rozhodnutie o tom, kde bude vysielač umiestnený, je tak v rukách mobilného operátora.

Nie je cesta, aby sa vypovedali zmluvy. Mesto sa dostalo do situácie, kedy tam to zariadenie bude, ale škola z toho nebude mať nič. Takto z toho môže mať aspoň nejaké finančné prostriedky, kým sa nenájde iné miesto, kde toto zariadenie bude. Preto je tu návrh, aby za to škola získala peniaze, ktoré jej aspoň trochu pomôžu,“ uviedol Kapitulík. Zmluvu sa však, napriek argumentom, vo februári prijať nepodarilo. 

Viac peňazí pre školu

Predmetom diskusie mestských poslancov neskôr bola výška nájmu, za ktorú sa má strecha prenajať - pôvodne sa totiž navrhovalo „len“ 5700 eur. Na aprílovom zasahnutí riešili komplexnú metodiku, ktorá má určovať minimálnu výšku nájomného na nájom majetku mesta v správe škôl a školských zariadení a zasiahla aj do riešenia tohto problému. Zmluvu s operátorom sa nepodarilo schváliť ani na júnovom zasadnutí, pretože za návrh ani proti nemu nehlasoval dostatočný počet poslancov.

Uzatvorenie nájomnej zmluvy poslanci nakoniec schválili až tento rok v septembri. Zmluva na prenájom časti strešnej plochy budovy základnej školy vrátane elektrickej a optickej prípojky platí na dobu určitú do 31. decembra 2028 so šesťmesačnou výpovednou lehotou. Spoločnosť Orange Slovensko musí za to zaplatiť 10-tisíc eur ročne. Výšku nájomného môže škola raz ročne aktualizovať podľa miery inflácie.

Na mobilného operátora sme sa obrátili s otázkou, či plánujú zariadenie zo strechy základnej školy na Hájiku presunúť na iné miesto. „Vzhľadom na prebiehajúce diskusie a zatiaľ neuzavretej dohode sa k budúcej prevádzke zariadenia  nebudeme vyjadrovať,“ uviedla Alexandra Piskunová, hovorkyňa spoločnosti Orange Slovensko. 

Dodala, že spoločnosť Orange prevádzkuje stanicu VEKS na streche Základnej školy na Námestí mladosti v Žiline, pričom si plní všetky povinnosti vyplývajúce zo zmluvy a z povinností telekomunikačného operátora, ako pravidelné hygienické meranie, všetky prepísané preventívne prehliadky, kontroly a revízie za účelom poskytovania služieb vo verejnom záujme.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj