Vlaky premávajúce cez Žilinu majú problém s reštauračnými vozňami. Nahradia ich automaty?


Koniec reštauračných vozňov? Vo vlakoch pribudli automaty na občerstvenie

Foto: Vlaky premávajúce cez Žilinu majú problém s reštauračnými vozňami. Nahradia ich automaty? Foto: ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spustila pilotný projekt automatov na občerstvenie vo vlakoch. Ponuka zahŕňa rôzne chladené nápoje, croissanty a neskôr aj bagety, pričom platba bude možná kartou aj mincami. Znamená to koniec éry reštauračných vozňov?

Automaty na občerstvenie sú umiestnené zatiaľ len vo vlakoch premávajúcich na trase Nová Baňa – Banská Bystrica. Zisťovali sme preto, či ich dopravca plánuje zaviesť aj do expresných vlakov premávajúcich na linke Bratislava – Žilina – Košice, ktoré bývajú veľmi často využívané. 

„Momentálne analyzujeme možnosti úpravy vozňov, ktoré sú potrebné na zabezpečenie zázemia pre mobilbary alebo predajné automaty aj do týchto vlakov. Našou prioritou však zostáva zabezpečenie radenia reštauračných vozňov,“ uviedol hovorca ZSSK Dominik Drevický. 



Na webe dopravcu sa však už takmer denne objavuje upozornenie, že vo vlakoch nie sú radené. „Aktuálne pravidlá určujú, že mobilbar má byť radený aj v prípade absencie reštauračného vozňa, pričom je umiestnený vo vyhradenom kupé. To znamená, že aj v prípade neradenia reštauračného vozňa je pre cestujúcich dostupné drobné občerstvenie,“ vysvetľuje Drevický. 

Problém s radením takýchto vozňov by sa však mal čoskoro vyriešiť. „Očakávame dodávku jedného reštauračného vozňa a začiatkom roka aj ďalších dvoch, čo by malo prispieť k stabilizácii situácie s radením reštauračných vozňov,“ dodal hovorca ZSSK.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Trnava
Trenčín
Banská Bystrica
Trnava
Prešov
Prešov
Bratislava
Košice
Banská Bystrica
Nitra
Trenčín
Košice
Bratislava
Nitra