HUMANA SECOND HAND dáva textilu druhú šancu, nielen na novej adrese v ŽILINE


Foto: HUMANA SECOND HAND dáva textilu druhú šancu, nielen na novej adrese v ŽILINE

Radi držíte krok s módou a máte chuť objavovať jedinečné kúsky, ktoré vám pomôžu vyjadriť váš osobný štýl? Záleží vám na životnom prostredí? Potom ste na správnej adrese! S potešením oznamujeme, že jedna z predajní HUMANA SECOND HAND v Žiline sa v auguste 2024 presťahovala z Bulváru priamo do centra mesta.

Ešte viac sme priblížili ekologické nakupovanie k zákazníkom a poskytli im jednoduchší prístup k štýlovým a šetrným kúskom módy.

Navštívte predajňu na novej adrese: Štúrova 13, Žilina (od Smeru na Mariánske námestie).


Alebo zavítajte do tej na Národnej 20 v centre Žiliny.


Zopár otázok sme položili Ing. Jane Kavalierovej, Finančnej manažérke spoločnosti Humana People to People Slovakia s.r.o.

Odkiaľ oblečenie pochádza a čo všetko v predajniach HUMANA nájdeme?

Tovar, ktorý nájdete v našich 26 predajniach pochádza z krajín EU, najmä však z Talianska, Rakúska, Nemecka, Dánska, Švédska a Nórska. Môžete u nás okrem oblečenia pre mužov, ženy a deti nájsť aj domáci textil, obuv, kabelky a módne doplnky.

Prečo je nakupovanie v predajniach HUMANA iné?

Každý jeden z nás sa môže rozhodnúť, komu svoje zarobené peniaze dá. Kúpou oblečenia v second-hande HUMANA ponúkame na Slovenskom trhu už viac ako 20 rokov možnosť urobiť viacero pozitívnych krokov naraz:

  1. Ušetríte obrovské množstvo vody a energie, ktoré by bolo použité pri výrobe nového kusu. Napríklad len na výrobu bavlneného trička sa spotrebuje v priemere 2.800 l vody.
  2. Ak kúpite second-hand oblečenie, ďalšie množstvo chemikálii použitých pri výrobe a najmä farbení nových kusov nikdy nebude použité a vypustené do životného prostredia. Podľa výskumu agentúry JRC z januára 2024 má nákup second-hand oblečenia 80-násobne nižší dopad na životné prostredie, ako nákup nového oblečenia. A to je už poriadny rozdiel!
  3. Zmiernite negatívny dopad dopravy na dovoz textilných výrobkov, ktoré sa vyrábajú na jednom kontinente, zvyčajne v Ázii, a dopravujú na ďalší kontinent - napríklad do Európy.
  4. Nákupom second-hand oblečenia, ktoré by možno skončilo na skládke a v závislosti od materiálu by sa rozkladalo až 300 rokov, alebo by skončilo v spaľovni, ušetríte emisiu CO2 do nášho ovzdušia.
  5. HUMANA používa časť svojho zisku na podporu humanitárnych a komunitných projektov vo svete a aj na Slovensku.

O aké konkrétne projekty ide?

Vo svete máme vlastné projekty v oblasti podpory vzdelávania, udržateľného poľnohospodárstva, zdravia a podpory komunít v Afrike, Latinskej Amerike a Ázii. V skratke budujeme školy, školíme učiteľov, učíme pestovať miestnych plodiny, ktoré sa vedia prispôsobiť klimatickým zmenám, pomáhame miestnym s liečbou napr. TBC, podporujeme rozvoj a spoluprácu miestnych komunít a ešte oveľa viac.

Na Slovensku spolupracujeme so školami – formou prezentácie a aktívneho zapojenia sa vysvetľujeme dôležitosť udržateľnej módy, aký má vplyv fast-fashion na životné prostredie a ako vedia študenti a deti prispieť na boj s klimatickými zmenami.

Organizujeme online webináre alebo udalosti pre rôzne spoločnosti, ktoré majú záujem o vzdelanie v oblasti textilného odpadu a jeho dopadu na životné prostredie.

Podporujeme miestne združenia, darujeme deky do zvieracích útulkov, vlnu pre Seniorské zariadenia. Spolu s Lesmi SR vysádzame stromy, darujeme oblečenie na rôzne študentské aktivity a projekty, a tiež pre rodiny a združenia v núdzi.

A to všetko vďaka predaju v HUMANA predajniach? Tak sa teda na to pozrime bližšie.


Ako je tovar v HUMANA predajniach usporiadaný?

Oblečenie na našich predajniach je prehľadne usporiadané do jednotlivých kategórií (šaty, nohavice, bundy, topy a podobne) a rozdelené na dámske, pánske a detské oddelenia. Všetky kusy sú zavesené na vešiakoch a usporiadané podľa farebnosti, takže sa nemusíte prehrabávať vo vysypanej kope šatstva.

Kedy sa najviac oplatí ísť do HUMANY na nákup?

Naše predajne fungujú na tzv. 5-týždňovom cykle – v 1. týždni vykladáme tovar najvyššej kvality. V ďalších vykladáme tovar v cenovo dostupnejšej kategórii. Totálny výpredaj začína vo štvrtom a v piatom týždni cyklu. Pravidelne máme rôzne akcie na zvýhodnené nakupovanie, preto je ideálne sa u nás zaregistrovať a dostávať všetky novinky priamo do mobilu, prípadne nás sledovať na našej webovej stránke www.humana-slovakia.org alebo sociálnych sieťach FB a IG.

Čo sa deje ďalej s tovarom, ktorý sa nepredá?

Nepredaný tovar na konci 5-týždňového cyklu z každej predajne vrátime na Triediace centrum. Tu ho opätovne pretriedia naši vyškolení zamestnanci a putuje na predaj do krajín tretieho sveta – najmä do Afriky, kde máme tiež sieť vlastných predajní a rovnako aj osvedčených externých zákazníkov.

Spomínate Triediace centrum – kde sa nachádza?

Triediace centrum s centrálou spoločnosti sídli v Martine v areáli ZŤS.  V roku 2019 sme tu, v duchu poslania našej spoločnosti dávať veciam druhú šancu, renovovali halu bývalej výroby traktorov.

Zdá sa, že spoločnosť HUMANA sa naozaj zaoberá otázkou udržateľnosti – Budete sa ešte rozrastať?

Plánujeme expanziu do ďalších slovenských miest – spolu s rastúcou chuťou našich zákazníkov a každého, komu záleží na životnom prostredí, alebo jednoducho potrebuje ušetriť financie z rôznych dôvodov.

Všetkých srdečne pozývame na NOVÚ KOLEKCIU od pondelka 30.09.2024



Zdroj: Inzercia/PR článok

Košice
Nitra
Nitra
Banská Bystrica
Košice
Trenčín
Prešov
Trenčín
Trnava
Prešov
Bratislava
Bratislava
Banská Bystrica
Trnava