Štyri ročné obdobia aj detská verzia opery. Štátny komorný orchester Žilina pozýva na októbrové koncerty


Foto: Štyri ročné obdobia aj detská verzia opery. Štátny komorný orchester Žilina pozýva na októbrové koncerty Foto: ilustračné - ŠKO Žilina

Štátny komorný orchester Žilina pozýva na októbrové podujatia. Vypočuť si môžete klavírny koncert, detskú verziu opery, vivaldiho Štyri ročné obdobia aj koncert s oceňovanými debutantmi. Vstupenky je možné zakúpiť online alebo osobne v nových priestoroch pokladnice ŠKO vedľa hlavného vchodu do Domu umenia Fatra. Celý program koncertov je dostupný na webovej stránke


Klavírny koncert Sólo pre dva Steinwaye

Vo štvrtok 3. októbra o 19:00 zaznie poslucháčsky obľúbený komorný klavírny koncert. Renomovaní slovenskí klaviristi Peter Pažický a Aleš Solárik si pripravili pestrý program zostavený z diel klasicizmu, romantizmu a 20. storočia. 

Na programe sú diela: Johann Christian Bach - Sonáta G dur pre dva klavíry, Robert Schumann - Andante a Variácie B dur op. 46 pre dva klavíry, Dmitrij Šostakovič - Concertino a mol op. 94​ pre dva klavíry, Ján Cikker - Slovenská suita op. 22 pre dva klavíry, Vlastimil Lejsek - Tanečky mistrů pre dva klavíry. 


Štyri ročné obdobia v podaní Slovenského komorného orchestra

Vo štvrtok 10. októbra o 19:00 zavíta po šiestich rokoch do Domu umenia Fatra v Žiline Slovenský komorný orchester s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom. Svoje interpretačné umenie predvedie v populárnych Štyroch ročných obdobiach talianskeho skladateľa Antonia Vivaldiho a Dvořákovom Sláčikovom kvintete č. 2 G dur op. 77.



Nedeľné matiné pre deti a rodičov

V nedeľu 13. októbra o 16:00 uvedie ŠKO Žilina v rámci cyklu „Opera nás zabáva“ komickú operu Nápoj lásky o nesmelom mládencovi Nemorinovi, zaľúbenom do krásnej Adiny, a o mastičkárovi Dulcamarovi, ktorý sa pomocou „nápoja lásky“ snaží pomôcť nešťastnému chlapcovi. Čo sa naozaj ukrýva za „nápojom lásky“ sa dozviete od mladých operných spevákov počas predstavenia. 

Opera je skrátená a upravená špeciálne pre deti – hovorené slovo sa strieda s najkrajšími áriami z opery. Je preložená do slovenčiny, aby jej bez problémov rozumeli aj tí najmenší diváci. Opera sa uvádza v sprievode klavíra.


Hudba štátov EÚ

Posledný októbrový koncert v Dome umenia Fatra sa uskutoční vo štvrtok 24. októbra o 19:00 a nesie názov Hudba štátov EÚ. Prinesie zaujímavý program zložený z diel rakúskej, španielskej, maďarskej a francúzskej hudby v podaní debutantov na pódiu ŠKO.

Privítať môžete medzinárodne uznávaného slovenského dirigenta Petra Valentoviča - šéfdirigenta opery ND Košice, chorvátskeho gitaristu ovenčeného cenami z prestížnych medzinárodných interpretačných súťaží Petara Culica(prednesie slávne Concierto Aranjuez) a violončelistku Ivetu Cibulovú – víťazku súťaže Talents for Europe. 



Bratislava
Nitra
Košice
Bratislava
Prešov
Nitra
Trenčín
Trnava
Trnava
Banská Bystrica
Trenčín
Prešov
Banská Bystrica
Košice