Zachránili stovky túlavých mačiek, teraz potrebujú pomoc oni. Žilinský útulok bojuje so škodami dažďoch


Foto: Zachránili stovky túlavých mačiek, teraz potrebujú pomoc oni. Žilinský útulok bojuje so škodami dažďoch

Pomôžte ochrániť prvý mačací útulok v Žiline pred vytopením. Občianske združenie Žilinské Labky funguje už vyše 10 rokov a za ten čas prešlo cez ruky dobrovoľníkov niekoľko stovák túlavých mačičiek. Mnohé z nich boli choré, zranené, hladné a zúfalo potrebovali pomoc od ľudí. Vďaka štedrosti podporovateľov a dobrovoľníkov im tak mohli poskytnúť jedlo, veterinárnu starostlivosť a lásku, kým im našli trvalé domovy. 

Útulok však momentálne čelí väčšej kríze. Silné dažde, ktoré sa na našom území za posledné obdobie vyskytli, poškodili už aj tak schátranú strechu na útulku a každá ďalšia prehánka spôsobuje, že im voda zateká do vnútorných priestorov. Steny podliehajú plesni a omietka pod tiahou vlhoby nebezpečne opadáva. Útulok preto potrebuje získať aspoň 12-tisíc eur na opravu, ktoré sa snaží vyzbierať prostredníctvom zbierky.


 


 

Financie budú použité na opravu resakujúcej strechy i výmenu starých, poškodených okien. Studený prievan a kondenzácia vody na starých hliníkových oknách bez tesnenia totiž spôsobuje nadmernú vlhkosť v útulku. Popri oknách sa následne tvorí pleseň, ktorá nepriaznivo pôsobí na dýchacie cesty. Bez okamžitých opráv sa tak riskuje vážne poškodenie útulku, čo ohrozuje životy a bezpečnosť mačičiek a dobrovoľníkov. 

Z vyzbieraných peňazí by chceli tiež financovať nevyhnutnú inštaláciu vyhovujúceho vykurovania. „Doteraz vykurujeme útulok v prechodnom a zimnom období len pomocou elektrických radiátorov a plynovým ohrievačom, čo však nie je vyhovujúce kvôli cene elektrickej energie a kvôli nebezpečnému poklesu kyslíku v miestnostiach a potrebe často vetrať,“ uvádza útulok.

Časť z peňazí pôjde aj na nákup jedla a veterinárnych potrieb. „Každý príspevok, bez ohľadu na jeho veľkosť, nás posúva o krok bližšie k tomu, aby naše mačičky zostali v útulku v bezpečí, teple, suchu a s plnými bruškami, kým nájdeme ich nové adoptívne rodiny. Ďakujeme vám za vašu dobrotu, empatiu a finančnú podporu z celého srdca,“ dodávajú dobrovoľníci. 

Žilinský útulok pre mačky – OZ Žilinské Labky môžete podporiť na tomto odkaze