Tepláreň v Žiline odchádza od uhlia. Nová technológia zníži jeho spotrebu o 26-tisíc ton ročne


MH Teplárenský holding v Žiline štartuje projekt dekarbonizácie

Foto: Tepláreň v Žiline odchádza od uhlia. Nová technológia zníži jeho spotrebu o 26-tisíc ton ročne Foto: MH Teplárenský holding, a.s.

MH Teplárenský holding (MHTH) vykročil na cestu udržateľnej energetiky aj vo svojom závode v Žiline. V rámci prvej fázy dekarbonizačného projektu spoločnosť začala s inštaláciou dvoch vysokoúčinných kogeneračných zdrojov na výrobu tepla a elektriny z menej emisného zemného plynu. Tieto moderné technológie sú dôležitým krokom k postupnému odchodu od uhlia.

Plynové motory nových kogeneračných jednotiek Bergen Engines disponujú tepelným výkonom približne 18 megawattov a elektrickým výkonom 19 megawattov. Ich optimálnou prevádzkou sa výrazne zníži spotreba hnedého uhlia – očakáva sa, že ročne pôjde až o 26-tisíc ton. Nadväzujúc na tento fakt tak dôjde aj k zníženiu emisií oxidu uhličitého, a to približne o 12-tisíc ton ročne.

Skúšobná prevádzka novej technológie je naplánovaná na jeseň roku 2025„Téma dekarbonizácie patrí v sektore výroby tepla medzi top témy, ktoré už aktuálne formujú budúcnosť teplárenstva na Slovensku. Cieľom je znížiť produkciu emisií skleníkových plynov pri výrobe a dodávke tepla pre našich odberateľov a zároveň zachovať tepelný komfort našich klientov prostredníctvom bezpečných, spoľahlivých a cenovo dostupných dodávok tepla a chladu,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti MH Teplárenský holding Miroslav Kavuľa.

MHTH pre tento projekt využije štátnu pomoc v rámci existujúcich schém pomoci z Modernizačného fondu zameraných na sektor teplárenstva. Projekt závodu Žilina má ukončené verejné obstarávanie na zhotoviteľa diela, s ktorým je aj podpísaná zmluva o dielo v hodnote približne 30 miliónov eur.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj