Počas víkendu sa v Novej Synagóge uskutočnil štvrtý ročník Žilinského festivalu kávy. Návštevníci mohli bližšie spoznať viac ako 20 slovenských a českých pražiarní. Na výber boli svetlo pražené výberovky plné ovocných tónov i konzervatívnejšie kávy. Nechýbalo to najkvalitnejšie kakao, limonády, čaje, alkoholické drinky či sladké dezerty.
Organizátori opäť mysleli aj na prírodu. Nápoje sa preto podávali iba do zálohovaných pohárov alebo tých, ktoré si návštevníci zakúpili či prinesli z domu. Každý mal možnosť si svoj pohár opláchnuť, aby sa mu jednotlivé vzorky káv nepomiešali. Program festivalu zahŕňal prednášky, cuppingy, workshopy aj diskusie. Oproti minulým rokom bola novinkou ukážka praženia kávy či výstava historických kávovarov.
Už v prvý deň akcie sa synagóga začala veľmi rýchlo plniť ľuďmi, ktorí dostali chuť na rannú kávu. Klasické espresso či teplé mliečne kávové nápoje išli na dračku, no na svoje si prišli aj tí, ktorí chceli ochutnať filtrovanú kávu či niečo netradičné. V ankete sme zisťovali, čo návštevníkov zaujalo najviac.
„Pre mňa boli najzaujímavejšie kávy, ktoré boli uložené v sudoch po rume alebo whiskey. Úplne som cítil tú vôňu aj chuť. Pri východe mali ešte jeden nenápadný stánok s kombucha nápojmi, bola by škoda, keby som si ho nevšimol. Aj tie išli so mnou domov,“ prezradil nám návštevník Adam.
Podujatie navštívili dokonca aj ľudia, ktorí bežne kávu nepijú. „Dali sme si croissanty a pečivo z miestnej pekárne, brali sme si ešte aj domov. Z nápojov ma najviac oslovilo 100-percentné kakao, ktoré nebolo vôbec horké. S tým z obchodu sa nedalo ani porovnať, hneď som ho kúpila. A samozrejme, nemohla som vynechať ani drink,“ povedala nám Anna.
Článok má pokračovanie | strana 1/3 |
Čítať na ďalšej strane |