Železničnú stanicu vo Vrútkach zrekonštruujú. Pribudnú informačné tabule aj kvalitný rozhlas


Železničná stanica vo Vrútkach prejde rekonštrukciou za 1,5 milióna eur

Foto: Železničnú stanicu vo Vrútkach zrekonštruujú. Pribudnú informačné tabule aj kvalitný rozhlas Foto: google.com

Napriek tomu, že je železničná stanica v meste Vrútky uzlom významných tratí medzi Bratislavou a Košicami či Zvolenom a Vrútkami, cestujúci ju pokladajú za zastaranú. Ešte donedávna sa o meškaní vlakov či prípadnej zmene nástupišťa mohli dozvedieť len zo staničného rozhlasu, ktorý mnohí pre hluk prichádzajúcich spojov nepočuli.

Najviac sa sťažovali ľudia, ktorí vo Vrútkach prestupovali z jedného vlaku do druhého. „Na stanici je vždy plno, a keďže vlaky meškajú, niekedy mám len pár minút na prestup. Keď som nepočul rozhlas, musel som bežať dnu do stanice, aby som si na papieri našiel, z ktorého nástupišťa mi ide ten druhý. Či mešká som sa už nedozvedel, jedine od pani v okienku, ale tie mali väčšinou plné ruky práce,“ priblížil svoje skúsenosti Ján.

Pred niekoľkými mesiacmi na stanici pribudli digitálne tabule, ktoré ukazujú odchody spojov, nástupištia aj prípadné meškanie. Železnice Slovenskej republiky umiestnili jednu tabuľu priamo v budove stanice, druhú na prvom nástupišti. Cestujúci, ktorí vystupujú na ostatných nástupištiach, informácie nemusia vidieť či už kvôli slabšiemu zraku, alebo vlakom stojacim vo výhľade.


Toto riešenie je však len dočasné. Podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky Vladimíry Bahýlovej je v pláne rozsiahlejšia rekonštrukcia stanice vrátane informačného systému. Aktuálne prebieha príprava verejného obstarávania na zhotoviteľa stavebných prác.

„Plánovaná rekonštrukcia rieši vybudovanie prístupu do staničnej haly výpravnej budovy pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu, vybudovanie WC pre imobilných cestujúcich, realizáciu vodiacich línii, úpravu pultu predaja cestovných dokladov a realizáciu hlasového a vizuálneho informačného systému pre cestujúcu verejnosť,“ priblížila Bahýlová.

Okrem toho bude na výpravnej budove vymenená strešná krytina, klampiarske prvky aj bleskozvod. Zhotoviteľ obnoví tiež celú fasádu vrátane soklovej časti objektu. Železnice predpokladajú, že do rekonštrukcie investujú približne 1,56 milióna eur. Práce by mali podľa projektovej dokumentácie trvať len asi 4 mesiace.