Dôležitý most pri Žiline zbúrajú. Kvôli prácam na Strečne ho podopreli, je v havarijnom stave


Most v Rajeckej doline musia zbúrať, podopreli ho kvôli obchádzke Strečna

Foto: Dôležitý most pri Žiline zbúrajú. Kvôli prácam na Strečne ho podopreli, je v havarijnom stave
Galéria: 4 fotky

Ľudí, ktorí bývajú, pracujú či z iného dôvodu pravidelne dochádzajú do Rajeckej doliny, čaká náročné obdobie. Od 1. októbra medzi Žilinou a Rajcom nepremávajú žiadne vlaky kvôli modernizácii železničného uzla Žilina. Do 30. apríla 2025 sú vlakové spoje nahradené autobusmi.

Dopravu na tento smer však čaká ďalšia komplikácia. Starý most ponad rieku Rajčianka v obci Porúbka budú čoskoro búrať. Mostný objekt je už dlhšiu dobu v havarijnom stave, Slovenská správa ciest preto plánuje jeho strhnutie a vybudovanie nového.

Konštrukcia mala byť zbúraná už dávnejšie, zabránili tomu však nevyhnutné záchranné práce na skalnom brale pri Strečne. Cesta I/64 vedúca cez Rajec a Fačkov je totiž jednou z obchádzkových trás komunikácie prvej triedy I/18.

„Vzhľadom na akútnu potrebu sanácie strečnianskeho brala bol most podopretý, aby mohol byť súčasťou obchádzkovej trasy. S rekonštrukciou nebolo možné začať skôr práve kvôli obchádzkovej trase (tá by sa mala využívať najdlhšie do konca novembra 2024),“ priblížila hovorkyňa Slovenskej správy ciest Jana Lukáčová.


Okrem podopretia mostného objektu bola nedávno obnovená aj obrusná vrstva vozovky. Podľa správcu cesty to pomôže dočasne znížiť dynamické otrasy mosta, ktoré vznikajú pri prejazde vozidiel.

Dopravná situácia v okolitých obciach sa skomplikuje

Búranie kritického mosta cez Rajčianku a výstavba nového sú predbežne plánované na budúci rok po zimnom období, teda až po opätovnom spustení Rajeckej Anče do prevádzky. Slovenská správa ciest prisľúbila, že v nadchádzajúcich týždňoch vyhlási verejnú súťaž na zhotoviteľa stavebných prác.

Zatiaľ nie je jasné, nakoľko sa rekonštrukcia dotkne vodičov. Dopravné obmedzenia bude správca špecifikovať až po úspešnom ukončení verejného obstarávania. Je preto otázne, či most zbúrajú celý naraz, alebo ostane jeho polovica prejazdná.

Mnohí vodiči budú opravovaný úsek pravdepodobne obchádzať cez Rosinu, Višňové a Turie, aby sa vyhli rozsiahlym kolónam. Počas obnovy vozovky na rovnakom moste čakali šoféri v zápche 45 minút až hodinu, viacerí sa pritom otáčali a smerovali práve cez spomínané obce. Pri dlhodobejších prácach sa preto očakáva komplikovaná dopravná situácia nielen v Rajeckej doline, ale aj v Žiline a okolí.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu