Mesto na Kysuciach varuje pred diviakmi pri cyklotrase: Stádo obíďte po druhej strane ulice


Foto: Mesto na Kysuciach varuje pred diviakmi pri cyklotrase: Stádo obíďte po druhej strane ulice Foto: Ondrej Žeriava

Mesto Krásno nad Kysucou uverejnilo na sociálnych sieťach oznam, v ktorom varuje svojich obyvateľov pred vyšším výskytom diviakov. Niekoľko jedincov sa má pohybovať predovšetkým v okolí miestnej cyklotrasy.

Zvieratá sú podľa mesta najaktívnejšie v ranných a večerných hodinách, občania by preto mali byť najmä v tomto čase obzvlášť obozretní. Na jeseň sa v rovnakej oblasti vyskytujú pravidelne.

„Pri pohybe v blízkosti diviakov sa k nim nesnažte približovať a psov držte vždy na vôdzke. V žiadnom prípade ich nekŕmte, nefotografujte ani nenatáčajte z tesnej blízkosti,“ varuje samospráva.

Ľuďom taktiež odporúča, aby zvieratá zbytočne neprovokovali hlukom alebo tým, že po nich budú hádzať predmety. Namiesto odplašenia to v nich môže vyvolať agresivitu. V žiadnom prípade netreba prechádzať pomedzi väčšie stádo. Najlepšie je zvieratá obísť po druhej strane ulice alebo počkať, kým samé odídu.

„Mesto informovalo zodpovedné orgány, ktoré sa problematikou budú zaoberať. Dovtedy však odporúčame dbať na vlastnú bezpečnosť a byť ohľaduplní voči prírode a divokej zveri. Zostaňte ostražití a bezpečne si užite pohyb na čerstvom vzduchu!“ dodala radnica.