Upíri, vlkolaci a strigy na hrade Strečno! Nová výstava odkrýva magické rituály spájané so smrťou


Odkryte tajomstvá záhrobia s novou výstavou na hrade Strečno

Foto: Upíri, vlkolaci a strigy na hrade Strečno! Nová výstava odkrýva magické rituály spájané so smrťou Foto: Považské múzeum

Na hrade Strečno natrafíte na poludnicu, smrtku, ale aj upíra či vlkolaka. Nová výstava s názvom Keď zubatá kosu brúsi odhaľuje zvyky našich predkov, ktoré sa spájajú s odchodom človeka zo sveta živých. Považskému múzeu ju zapožičalo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici.

Smrť a následný pohreb jednotlivca bol oddávna spojený s množstvom magicko-rituálnych praktík, ktoré mali zabezpečiť jeho separáciu zo spoločnosti a pretrhnutie všetkých doterajších rodinných a sociálnych väzieb. Prostredníctvom nich dosahovali živí zmierenie s mŕtvymi, ktorí podľa predstáv boli následne prijatí do záhrobia.


Obava, že by sa zosnulý mohol vrátiť medzi živých ako tzv. revenant prežívala aj dlho po prijatí kresťanstva.  „Predstavy o bytosti, ktorá nenašla po smrti svoj pokoj a stále sa vracia do sveta živých, sa premietli do mnohých zvykov spojených so smrťou. Za veľmi nebezpečných sa pokladali mŕtvi, ktorí sa mohli vrátiť z hrobu ako upíri (vampíri), a ženy pokladané za strigy (bosorky). Týchto ľudí, už za života pokladaných za nebezpečných, pochovávali osobitným spôsobom, aby sa zabránilo ich návratu,“ približuje etnologička Stredoslovenského múzea Jana Koltonová.

Ako ďalej prezrádza, revenantov mal zaháňať hlas kohúta či prvé slnečné lúčePoludnica je démonická bytosť ľudskej podoby, objavujúca sa väčšinou v poludňajšom čase. V ľudovej tradícii sa totiž najmä poludnie a polnoc považovali za hodiny duchov, ktoré ľudia mali prežívať v pokoji, preto ich poludnica vyháňala z polí. Koho však zastihla pri práci, toho potrápila otázkami alebo mu privodila smrť.

Nevšedná výstava je v priestoroch hradu Strečno prístupná od 5. októbra do 3. novembra počas otváracích hodín. Tematicky sa tak stane súčasťou najstrašidelnejšieho podujatia sezóny s názvom Noc duchov, tekvíc a strašidiel.

Miesto: Hrad Strečno
Dátum: 05.10.2024 - 10:00    03.11.2024 - 15:00