FOTO: Oravský fotograf zachytil po hodinách v chlade nádhernú polárnu žiaru. Šanca je aj dnes!


Zábery nádhernej polárnej žiary z Oravy

FOTO: Oravský fotograf zachytil po hodinách v chlade nádhernú polárnu žiaru. Šanca je aj dnes!
Galéria: 10 fotiek
Foto: Facebook/Anton Pitak

V uplynulých dňoch došlo k niekoľkým slnečným erupciám, ktoré viedli k výronu koronárnej hmoty. Keď uvoľnené častice zo slnka narazia na atómy a molekuly v zemskej atmosfére, môže vzniknúť farebné svetlo známe ako aurora borealis, čo nastalo aj tentokrát.

Napriek nepriaznivému počasiu sa trpezlivým ľuďom počas minulého víkendu a začiatkom tohto týždňa podarilo zachytiť prekrásne vesmírne divadlo. Fotograf z Oravy čakal na polárnu žiaru v chladnej noci viac než 3 hodiny. Hoci sa najskôr zdalo, že uvidí len malý farebný fľak nad Rabčou, svojou rodnou obcou, nakoniec ho obloha príjemne prekvapila.

„Ešte som utekal rýchlo ku našej známej kaplici, že aspoň tam zachytím jasnú oblohu s hviezdami a jedným polárnym fliačkom nad. A už som sa skoro balil, keď tu zrazu - explózia farieb. Ani som nestíhal fotiť. A dýchať. Ale fotky sa podarili a bolo to nádherné. Ako sa hovorí, komu sa nelení, tomu sa ružovkastí - polárna žiara,“ napísal fotograf.


Polárnu žiaru môžete sledovať aj dnes

Podľa Centra pre predpovede vesmírneho počasia NOAA došlo v utorok 8. októbra k ďalšej slnečnej erupcii z kategórie G4. Na škále z piatich ide o štvrtý najsilnejší typ búrky. K Zemi by mala doraziť počas dneška 10. októbra.

V niektorých oblastiach bude preto opäť možné pozorovať polárnu žiaru, ktorá by mohla byť podobne výrazná ako v máji tohto roka. Prekaziť to môže vysoká oblačnosť, ktorá má podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu v noci zahaliť takmer celé Slovensko. Miestami sa však roztrhá, takže sa trpezlivým lovcom a šťastlivcom môžu podariť očarujúce zábery.

„Oblačnosť bude takmer na celej Slovenskej republike veľká aj bude pršať, ale po polnoci by sa to mohlo trhať, kde tu budú miesta na pozorovanie. No lepšie to už bude v piatok večer, kedy by podmienky ohľadom oblačnosti mali byť už o dosť lepšie. Uvidíme, ako sa to vyvinie,“ uviedla Stránka Severe Weather Slovakia, ktorá situáciu sleduje.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu