FOTO: Chátrajúca dobová kúria na Liptove má šancu na záchranu. Stavbu z roku 1910 predávajú


FOTO: Chátrajúca dobová kúria na Liptove má šancu na záchranu. Stavbu z roku 1910 predávajú
Galéria: 4 fotky
Foto: reality.sk

Na Liptove sa objavila jedinečná príležitosť pre milovníkov histórie a architektúry. Na portáli zameranom na predaj nehnuteľností pribudol inzerát na predaj unikátnej dobovej kúrie stoličného sudcu Vitáliša z roku 1910. Kedysi bola pýchou Hradnej ulice v Liptovskom Hrádku, v súčasnosti však chátra už viac ako 15 rokov. Vráti stavbe zabudnutú slávu nový majiteľ? 

Kúria je súčasťou pamiatkovej zóny, ale nie je pamiatkovo chránená. To umožňuje novému vlastníkovi úpravy bez zásadných obmedzení. Predáva sa v pôvodnom stave a s veľkým pozemkom s rozlohou viac ako 6-tisíc metrov štvorcových. Stavba ponúka potenciál pre rozmanité využitie ako reprezentatívne rodinné sídlo či ubytovacie zariadenie s gastro prevádzkou. 

Postavená je z kvalitnej pálenej tehly, vďaka čomu sú obvodové múry v dobrom stave, použitý bol aj slovenský travertín. Sídlu dodáva autenticitu vežička, ktorá je dielom drevárskych majstrov. „Objekt je v stave vhodnom pre kompletnú rekonštrukciu, ktorá už bola zahájená a aktuálne sú na podlaží k dispozícií izby pre robotníkov s elektrinou a vodou. Pre nového majiteľa je pripravený projekt,“ píše sa v inzeráte. 

Kúria je postavená do tvaru L. Prvé nadzemné podlažie pozostáva z podchodu, arkádového podlubia a tiahlej chodbu vedúcej do priestrannej spoločenskej miestnosti. Táto časť objektu má samostatný vchod po schodoch z pozemku. Na podlaží sa ďalej nachádza kuchyňa, šesť ďalších izieb, umyváreň, kúpeľňa, dve toalety, samostatná sprcha, sklad a technická miestnosť.

Veľká časť tohto podlažia je podpivničená a disponuje niekoľkými miestnosťami, ktoré sa dajú využiť ako vinná pivnica, či wellness. Na druhé podlažie vedie schodisko a disponuje štyrmi samostatnými izbami, kuchyňou so špajzou, kúpeľňou a skladovým priestorom. Jedna z izieb s výstupom na balkón a vchodom do podkrovia s potenciálom pre vybudovanie niekoľkých útulných apartmánov.

Pozemok má veľmi priaznivú územnoplánovaciu informáciu (UPI), podľa ktorej sa dá na ňom postaviť až šesťpochodová budova alebo hotel. Okrem kúrie sa na ňom nachádza hospodárska budova, je tam vykopaná studňa a vysadené stromy a zeleň. Presná suma, za ktorú môže nový majiteľ historický objekt získať, závisí od dohody. V inzeráte sa však uvádza, že celá nehnuteľnosť sa predáva za cenu pozemku.



Rekonštrukcia nevyšla

O historickú vilu prejavilo v minulosti záujem viacero investorov, no nakoniec z tejto myšlienky upustili kvôli komplexnosti a nákladnosti celého zámeru, píše portál MY Liptov. Z historickej vily aj hospodárskej budovy mal ešte pred niekoľkými rokmi vzniknúť štvorhviezdičkový hotel. 

O rekonštrukciu sa pokúšala aj Liptovskohrádocká samospráva, ktorá do reprezentatívnych priestorov kúrie plánovala presťahovať mestský úrad. Ani to sa však nepodarilo, pretože dispozícia budovy vraj nebola na takéto využitie vhodná. O vilu neskôr prejavil záujem Slovák žijúci v Kanade, ktorý ju chcel zrekonštruovať do pôvodnej podoby a využívať na bývanie. Napokon ho odradila cena pozemku administratívne prieťahy.

Vila so sebou nesie veľký kus histórie. „Postavil ju Koloman Vitáliš, sudca krajského súdu v Ružomberku v rokoch 1909 až 1915. Neskôr ju zdedil jeho zať Štefan Luby, významný slovenský právnik a dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Dom využívali ako rodinné sídlo,“ povedal pre MY Liptov Peter Vítek, historik a riaditeľ archívu v Liptovskom Mikuláši. 

O honosnej Vitálišovej vile sa podľa neho nezachovali žiadne dokumenty, stavebné povolenie ani projekty. V päťdesiatych rokoch minulého storočia vilu znárodnili a využívaná bola ako školská družina. Neskôr, keď v Liptovskom Hrádku postavili elektrotechnickú školu, pozemok rozdelili a postavili tam stredoškolský internát. Dnes je stavba už viac ako 15 rokov opustená.