Agrofert Andreja Babiša čelí 21-miliónovej pokute. Dva roky tajil kúpu žilinskej pekárne


Babišov Agrofert čelí pokute 21 miliónov eur za neoznámenie koncentrácie

Foto: Agrofert Andreja Babiša čelí 21-miliónovej pokute. Dva roky tajil kúpu žilinskej pekárne Foto: Ilustračné/freepik.com

Rada Protimonopolného úradu Slovenskej republiky (PMÚ) potvrdila rozhodnutie o pokute vo výške 21 miliónov eur pre holding Agrofert, ktorý sa spája s českým expremiérom Andrejom Babišom. Pokuta bola uložená za neoznámenie koncentrácie, ktorá viedla k získaniu kontroly nad dvoma konkurenčnými pekárňami – PRVÁ BRATISLAVSKÁ PEKÁRENSKÁ a.s. a PEZA, a.s., ktorá sídli v Žiline.

Podľa dôkazov PMÚ sa Agrofert zmocnil oboch pekární v septembri 2013. Spoločnosť sa však snažila obísť zákon tým, že kontrolu nad žilinskou pekárňou vykonávala počas dvoch rokov v utajení prostredníctvom iného subjektu a formálne ju tak nadobudla až v roku 2016.

Podľa legislatívy sa viacero koncentrácií uskutočnených medzi rovnakými podnikateľmi v rámci dvoch rokov považuje za jednu, a teda je ich nadobudnutie nutné predložiť na posúdenie PMÚ. Tomu sa však pražská spoločnosť chcela vyhnúť.

„AGROFERT sa obe pekárne pokúsil nadobudnúť už v roku 2011, no PMÚ túto transakciu zakázal (neprávoplatne, keďže spoločnosť vzala svoj návrh na začatie konania v odvolacom konaní späť), pretože by prispela k vytvoreniu/posilneniu jeho dominantného postavenia a zabráneniu efektívnej hospodárskej súťaže na viacerých trhoch v oblasti pekárenskej výroby,“ vysvetľuje PMÚ.

Agrofert si tak bol plne vedomý negatívneho stanoviska úradu k akvizícii, čo bolo neskôr zohľadnené vo výške pokuty. Rada PMÚ zdôrazňuje, že kontrola koncentrácií je kľúčová pre zabezpečenie efektívnej hospodárskej súťaže na trhu, a preto je potrebné, aby podnikatelia rešpektovali a dodržiavali príslušné predpisy.